După 11 zile, ediţia a VIII-a a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea s-a încheiat duminică seara. Orădenii s-au bucurat de o selecţie bogată de spectacole din ţară şi din străinătate, concerte şi evenimente culturale conexe.
Duminică seara, după vernisajul din holul teatrului al expoziţiei de caricaturi realizate de-a lungul festivalului de către artistul Iancu Avram, în Sala Mare au fost decernate premiile secţiunii concurs – Festivalul de Teatru Scurt, ajuns la ediţia a XXVI-a. Au concurat 17 spectacole de la teatre din țară și străinătate pentru cele cinci premii acordate de juriu: premiul pentru cea mai bună actriță, premiul pentru cel mai bun actor, premiul pentru cea mai bună regie, premiul pentru cel mai bun spectacol. Anul acesta nu s-a acordat premiul pentru cea mai bună scenografie, însă, în schimb, s-a acordat un premiu special al juriului. Selecția a fost realizată de către conducerea Teatrului Regina Maria, iar juriul a fost format din criticii de teatru Doru Mareș, Elisabeta Pop și Mircea Morariu.
Nominalizările şi premiile au fost anunţate pe scenă de către managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu.
[eadvert]
La Premiul pentru cea mai bună actriţă: au fost nominalizate actriţele: Raluca Aprodu pentru rolul din spectacolul „Fete și băieți”, de Dennis Kelly, regia: Cristi Juncu – Teatrul Act București, Georgia Căprărin pentru rolul Liselotte din spectacolul „Până când moartea ne va despărți (Liselotte și luna mai)” de Poszgai Zsolt, regia: Daniel Vulcu – Teatrul Regina Maria din Oradea şi Emőke Kató pentru rolul Ester Nagy din spectacolul „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă, regia: Andrei Măjeri – Reactor de Careaţie şi Experiment Cluj-Napoca. Premiul a fost câştigat de actrița Emőke Kató.
La Premiul pentru cel mai bun actor au fost nominalizaţi: Pavel Sîrghi pentru rolul Ică din spectacolul „Ultimii” de Mimi Brănescu, regia Denisa Irina Vlad – Teatrul Regina Maria, Ionuț Caras pentru rolul din spectacolul „Oglinda neagră”, după Luigi Pirandello, regia: Roberto Bacci – Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca şi Cornel Răileanu pentru rolul Zaharia Trahanache din spectacolul „O scrisoare pierdută în concert” de I.L.Caragiale, spectacol concert de Ada Milea – Teatrul Național „Lucian Blaga”,Cluj-Napoca. Premiul i-a revenit actorului orădean Pavel Sîrghi.
La Premiul pentru cea mai bună regie au primit nominalizări: Andrei și Andreea Grossu pentru spectacolul „Mass” de Fran Kranz, o co-producție Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și unteatru, Cristi Juncu pentru spectacolul „Fete și băieți”, de Dennis Kelly – Teatrul Act București şi Andrei Măjeri pentru regia spectacolelor „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă – Reactor de Careaţie şi Experiment Cluj-Napoca și „Eroine” după Publius Ovidius Naso, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. Premiul pentru cea mai bună regie a fost câştigat de Andrei Măjeri.
La Premiul pentru cel mai bun spectacol au fost nominalizate: „Mass” de Fran Kranz, regia: Andrei și Andreea Grosu, o co-producție Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și unteatru, „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă, regia Andrei Măjeri – Reactor de Careaţie şi Experiment Cluj-Napoca şi „Băieţii de zinc”, dramatizare, adaptare scenică și regie: Yuri Kordonsky, Teatrul Bulandra București. Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost acordat spectacolului „Băieții de zinc”.
Premiul special al juriului s-a acordat spectacolului „O scrisoare pierdută în concert” de I.L.Caragiale, spectacol concert de Ada Milea – Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.
Festivalul Internațional de Teatru Oradea a fost organizat de Teatrul Regina Maria și Consiliul Județean Bihor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea).
Festivalul s-a încheiat cu spectacolul „Plugarul și moartea”, de Johannes von Tepl, în regia lui Silviu Purcărete şi scenografia lui Dragoș Buhagiar, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Spectacolul a primit numeroase premii. La gala UNITER 2022 a fost distins cu premiul „Cel mai bun spectacol” şi Premiul pentru creativitatea video design-ului și mapping-ului, oferit lui Andrei Cozlac. La Festivalul Internațional de Teatru „Theater at the Crossroads” din Serbia din 2022, a primit premiile pentru „Cel mai bun spectacol”, Cea mai bună scenografie (Dragoș Buhagiar), Cel mai bun video design (Andrei Cozlac) şi Cel mai bun rol masculin (Călin Chirilă).
„E un text frumos. În care se regăseşte, la un moment dat, fiecare om. Aşa ne e scris. Să plângem pe cei pierduţi, să blestemăm moartea sau contextul venirii ei. Mizele se regăsesc în fiecare din cei prezenți în sală. Fiecare spectator simte și înțelege ce și cum vrea. În general, abstractul nu se poate juca. El trebuie ajutat de semne scenice. Citibile de către spectator”, spune actorul Călin Chirilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!