Actorul Doru Fârte a renunţat la greva foamei, gest disperat pe care l-a iniţiat de joi, 9 februarie, în faţa Teatrului Regina Maria. Motivul pe care îl invoca atunci a fost că i se refuză dreptul de a juca pe scena teatrului. „Sunt în situația ingrată de a avea aprobleme sociale, profesionale, care se îmbină. Și chiar probleme de ordin moral. Invoc refuzul de a mi se acorda dreptul la munca pentru postul pentru care sunt pregătit”, explica atunci actorul.
Doru Fârte spunea că problema sa este cunoscută atât la nivelul conducerii Teatrului Regina Maria, mai exact de câtre managerul Daniel Vulcu, cât şi la nivelul Consiliului Judeţean Bihor, de către vicepreşedintele Călin Gal. Dar, după cum spunea Daniel Vulcu, nu sunt momentan posturi libere de actori.
Luni, 13 februarie, actorul a anunţat presa că renunţă la demersul său disperat. Nu a primit nicio soluţie din partea celor două instituţii, nu a reuşit nici să vorbească, aşa cum şi-a dorit, cu preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, şi în plus, după prima noapte când a ajuns la spital înfrigurat, i s-a explicat că este prea riscant pentru sănătatea sa acest act disperat, mai ales că are şi alte probleme de sănătate care ar trebui investigate.
Invitat de către Doru Fârte la întâlnirea cu presa, managerul Daniel Vulcu a precizat din nou că nu poate încălca legea forţat de un gest extrem.
[eadvert]
„Nu se poate rezolva atâta timp cât nu am posturi. Posturile nu există, posturile nu pot fi ocupate prin presiune. Nu poţi să faci nici greva foamei, nici altă formă de protest. Şi eu mâine mă duc la Teatrul Naţional din Bucureşti şi cer să fiu încadrat acolo manager, că la ora asta nu au, şi poate pot fi încadrat prin protest. Nu, asta este o formă de presiune care nu se poate lua în seamă. Lucrurile trebuie să meargă în mod firesc şi legal, şi asta nu este vina noastră, nu noi am creat situaţia existentă.
Domnul Fârte însuşi a creat-o. A plecat o dată din teatru, a călătorit prin Italia, s-a dus la Baia Mare, a avut post, a plecat de acolo, a venit aici şi doreşte neapărat post. N-am nimic împotrivă, dar formele trebuie să fie legale şi nu sub presiune. Eu mai am şase tineri absolvenţi încadraţi pe contracte de colaborare şi pe care îi plătim din venituri proprii”, spune managerul.
Plata din venituri proprii înseamnă că teatrul îşi diminuează posibilitatea de a crea noi spectacole, diminuează bugetul de spectacole pentru a plăti salarii. „Dar, dacă mergem pe sistemul de protest, încă o mie de absolvenţi de teatru – nu ştiu câţi termină în fiecare an, ar trebui să se posteze undeva, în faţa unui teatru, şi să ceară integrarea prin forţă”, a mai subliniat Daniel Vulcu.
Doru Fârte spune că este dispus oricând să participe la un concurs pentru postul de actor, atunci când acesta ar fi disponibil. „Nu fac parte din tagma acelor actori are nu au demonstrat nimic, pentru că nu au avut când, ca acei tineri la care se tot referă domnul Vulcu. Sunt totuşi un actor care am demonstrat vreme de 20 de ani aici ceva, mi-am demonstrat valoarea”, a precizat Doru Fârte.
Singura, spune actorul, care s-a arătat interesată de tragedia sa a fost directoarea Trupei Iosif Vulcan, Victoria Balint, care s-a informat de sănătatea sa, ba chiar i-a adus un termos cu ceai fierbinte ca să se încălzească, gest care l-a impresionat.
Doru Fârte a fost actor al Teatrului Regina Maria timp de 20 de ani, acesta părăsind scena orădeană în anul 2008.
Citiți principiile noastre de moderare aici!