„Revoluția fiscală” îngroapă sectorul independent, susţin artiști și lucrători culturali cu activitate independentă, care au semnat o petiţie în care declară din start că au decis să îşi asume „riscurile financiare aferente și să nu depună Declarația 600 în acest an. Nu o facem, din cauză că ne depășește complexitatea formularului ori procedura de depunere sau din cauză că în general nu dorim să facem aceste declarații”.
Artiştii consideră că anunţul Guvernului Dăncilă despre amânarea sau eliminarea Declarației 600 nu schimbă cu nimic problema: „Eliminarea formularului nu anulează cu nimic sistemul absurd de taxare fiscală a independenților”.
Semnatarii petiţiei sunt oameni tineri, care au muncit cu greu pentru fiecare leu câştigat şi pentru carierele lor. Cosmin Dominte este unul dintre actorii de top în Media Pro Pictures şi a fondat o formaţie cu audienţă explozivă – The Bridge Comitee. Cosmin a lăsat „mirajul” muncii în Combinat pentru a juca în filme alături de Uma Thurman şi Woody Harrelson. Drumul până la succes al lui Cosmin a fost presărat de episoade tragico-comice, de la somn pe acoperişuri de blocuri la întâlniri cu oameni extraordinari, care i-au marcat viaţa. Povestea lui este cea a unui om care a avut curajul să-şi urmeze visul. Anda Tămăşanu este o actriţă de succes la Teatrul „Regina Maria”, dar ea îşi doreşte să se implice şi în proiecte independente.
În curând o vom vedea în proiectele Experiment. Teatru. Clandestin. „În acest an nu sunt afectată de Declaraţia 600, dar eu gândesc pentru viitor, când vreau să obţin venituri şi din alte proiecte. Nu pot să plătesc anticipat statului o sumă pe care probabil nu o voi realiza. Sunt apoi solidară cu actorii tineri care lucrează în teatre pe contracte de colaborare, dar şi cu cei care au venit din studiouri, dintr-o reclamă sau dintr-un film”, explică Anda Tămăşanu demersul său.
Nu vor să fie iobagi
„Activitatea cultural-artistică – și, prin urmare, și veniturile asociate ei – are prin definiție un caracter fluctuant în timp și neregulat: niciun regizor de film nu face în mod constant un film pe an, niciun director de imagine nu filmează pe aceiași bani în fiecare an, niciun actor nu joacă în același număr de filme în fiecare an și nici nu știe în câte spectacole va juca într-un an, niciun autor nu scoate cărți în fiecare an, pe aceiași bani etc.
De fapt, exceptând profesiile liberale (notarii, avocații…), predictibilitatea aceasta nu există pentru nicio activitate independentă, nici măcar pentru închirierile de imobile sau pentru obținerea de dividende.
Din acest motiv, este complet absurdă obligarea la plata contribuțiilor pe un venit încă inexistent și profund incert, în condițiile în care nu există absolut niciun fel de prevederi (posibilitatea unei declarații rectificative) legate de restituirea contribuțiilor în cazul nedepășirii plafonului în anul în curs”, se arată în petiţia semnată de artişti.
Artiştii consideră că prin măsurile din actualul Cod fiscal, Statul se transformă într-un stăpân de tip feudal.
„Nu e vorba că nouă ni se cere să „împrumutăm”Statul; nouă ni se cere, de fapt, o dijmă: împrumuturile se restituie, dijma nu. Iar noi nu acceptăm ca Statul să se transforme într-un stăpân feudal, iar noi – în iobagi. În ciuda afirmațiilor coaliției la guvernare, scutirea de la obligativitatea plății contribuțiilor pentru cei cu venituri sub salariul minim nu reprezintă o „facilitate fiscală“, ci o povară asupra acestei categorii: cei care vor/au nevoie să se asigure pentru sănătate și pensie au de plătit contribuții minime de peste două ori mai mari față de acum două luni (contribuția la sănătate, de exemplu, a crescut de la 80 la 190 lei/lună). Stat în serviciul cetățeanului, nu invers. Acest Cod fiscal trebuie modificat”, e cerinţa celor care desfăşoară activităţi independente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!