Marian Crișan s-a întâlnit cu publicul după proiecția multă așteptată a filmului Berliner la București. Iar sâmbătă și duminică se va întâlni cu orădenii la Cinema Palace.
[eadvert]
Moderatorul sesiunii de întrebări și răspunsuri a vrut să afle cum s-a simțit Marian Crișan la filmările care au avut loc la Salonta, ce s-a schimbat din 2009, când tot la Salonta a filmat „Morgen”, filmul multipremiat care a făcut senzație la Cannes și care a fost propunerea României la premiul Oscar, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”, ediţia 2012.
„Nu s-au schimbat foarte multe, s-au asfaltat niște străzi. Filmările la Berliner au avut loc în 2018 , deci au trecut trei ani de-atunci. Evident, acolo am avut toată susținerea, acolo sunt acasă deși lucrez la București.Am fost susținuți de prieteni, de lumea de acolo. Ovidiu Crișan vine de la Cluj și i-a fost ușor să intre în pielea personajului. Ritmul filmului și ritmul vorbirii respectă oarecum zona. E ceea ce ne-am dorit : să aducem un alt fel de timp pe ecran, o altfel de curgere a timpului. Politicianul care ajunge acolo să experimenteze și el cum e să ajungă acolo să trăiască printre salontani”, a spus Marian Crișan. Cei care au fost prezenți la proiecția filmului au vrut să afle de unde s-a inspirat Marian Crișan în lungmetraj.
Inspirația a venit după o discuție cu coscenaristul filmului Gabriel Andronache – Gabriel Andronache este câştigător al concursului de debut organizat în 2011 de editurile Herg Benet şi Max Blecher, secţiunea Proza- care mi-a propus să adaptăm un roman de-a lui „Ich bin ein Berliner”. I-am spus că nu prea văd cum am putea adapta, romanul avea un alt subiect, nu era vorba despre o campanie electorală, dar în roman era un fragment care făcea referire la o campanie electorală care era undeva în provincie. Pornind de la acel fragment am zis că o ideee interesantă ar fi să facem un film despre o campanie electorală în România, în provincie. Și am început să punem pe hârtie o poveste care s-a transformat apoi în Berliner. Politica de la noi e plină de momente din acestea și multe lucruri din film sunt inspirate de ceeea ce știm cu toții. Am vrut să văd o campanie electorală prin ochii unui cetățean din Salonta, prin ochii lui Viorel care se întâlnește cu politicianul, nu cum vedem de obicei campanii electorale la televizor, deși avem și aici un moment de televizor”, a explicat Marian Crișan. Prezent la întâlnirea cu publicul, actorul Ovidiu Crișan a vorbit despre experiența sa la filmări.
„Da, la Cluj se vorbește ardelenește, dar într-un anumit fel, la Salonta se vorbește puțin altfel, și atunci am avut nevoie de un antrenor de limbă care să-mi spună ce și cum, fiindcă sunt mici, mici detalii, la Salonta e într-un fel , la Bihor e într-un fel, la Cluj e în alt fel”, a început să povesteacă actorul clujean. „De asta am și subtitrat filmul”, a intervenit Marian Crișan spre amuzamentul publicului.
„Una peste alta a fost foarte frumos, am lucrat bine, a fost o atmosferă foarte frumoasă la Salonta. Practic orașul ne-a adoptat, eram de-ai locului, ieșeam pe străzi în puținele momentele libere și eram strigați pe stradă după numele din film. «Salut, Viorele!» «Salut, salut!»”, și-a amintit Ovidiu Crișan.
„Dar când mergea la hotel îmbrăcat tractorist nu vroiau să-l primească”, a lansat provocarea Marian Crișan. „ Zilele de filmare pornesc de dimineață și se termină seara foarte târziu. Într-o bună zi ne-am întors la hotel pe la prânz. Hotelul e foarte frumos, foarte finuț, hotel de patru stele. Și am intrat așa cum eram îmbrăcat în film. Toți erau foarte mirați, nu știau ce se întâmplă. Bineînțeles că eu am speculat momentul .Am intrat: « Ce-i aci? Aci se mâncă ceva? No, bună ziua, servus» Nu știau ce se întâmplă. Cine e?… Una peste alta a fost foarte frumos și ne-am simțit foarte bine. Am prins și o vreme bună, prea bună. Când s-a filmat momentul cu inundațiile ar fi trebuit să fie o zi mohorâtă, întunecată. Și taman acea zi a fost cea mai frumoasă, cea mai însorită”, a povestit Ovidiu Crișan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!