Oradea e mai bogată de marti, 24 martie 2015. Într-un cadru relativ restrâns, artistul portretist de renume mondial, din Poliţia Bihor – Florin Lăzău, şi-a lansat o a doua carte, după ghidul din 2011 – „Arta Criminalistică”.
Conceput în două părţi, volumul „Portretul judiciar şi Portretul sinelui colectiv” lansat marţi la Hotel Continental Oradea este adresat nu doar specialiştilor din domeniul portretisticii poliţieneşti ci şi omului de rând. Şi asta pentru că în a doua parte a cărţii, autorul detaliază cum pe baza unei descrieri realizate de la o percepţie acută asupra comportamentului unui om sau pe baza informaţiilor despre identitatea unuia se poate creiona nu numai un portret judiciar ci şi un tipar al sinelui individual sau colectiv.
Fără regrete
Partea a doua a cărţii şi epilogul converg spre trăirea duhovnicească, cea dătătoare de talent, de bucurie, de valori adevărate, de reuşită. De altfel, autorul, familist convins, credincios, modest şi cu un talent înnăscut şi cultivat, îndeamnă la o viaţă cu iubire. Pentru a reuşi, el sugerează cititorilor să se imagineze că sunt pe patul de moarte şi îşi pun în balanţă opţiunile pentru ca apoi să trăiască fără regrete. „Iubeşte omul, leagă-te de idei, de principii, de crezuri fără a deveni sclavul lor şi atunci când va sosi momentul, vei avea simţământul lucrului împlinit”.
Lăzău consideră (dând multe exemple) că în această lume, cu valori total inversate, „trebuie să ne croim drumul, având în spate propriile opţiuni, aptitudini şi pasiuni, noi, cei cu credinţă în Dumnezeu, cu inima curată şi bogăţie-n suflet, noi, cei care iubim, noi cei conservatori ai tradiţionalului sănătos, noi ce credem în puterea educaţiei, a cuvântului, a exemplului, a cinstei şi culturii, a bunului simţ şi omeniei”.
În această lume, poliţistul expert în arta portretistică îndeamnă cititorii, la fel ca marii lideri motivaţionali ai lumii contemporane, să nu se lase dus de valul vieţii ci să muncească pentru a-şi împlini fiecare visele: „Urmează-ţi visul, altfel vei munci toată viaţa pentru visele altuia. Munca trebuie să ne dezvolte, nu să ne omoare”.
Menţionând faptul că „talentul vine când spiritual eşti deschis”, autorul îşi încheie cartea cu o întrebare către cititori sau oferind două opţiuni: „Depinde de tine dacă vrei să fii actor râvnit sau un spectator neglijabil”.
Lansare de suflet
Cartea „Portretul judiciar şi Portretul sinelui colectiv” a fost lansată cu sprijinul Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor şi şeful direct de la Criminalistică, Nicolae Şerfezeu fiind menţionaţi de bine de autor, care le-a mulţumit că îi permit să îşi dezvolte pasiunea. Apreciată şi de expertul în arta portretistică criminalistică, Lois Gibsen, de la Poliţia Houston, din Texas (SUA), cartea a fost evidenţiată marţi şi de Mircea Chirilă, reprezentantul portalului şi ziarului săptămânal orădean Bihoreanul. Chirilă a recunoscut că poliţia română a progresat mai repede decât societatea românească şi i-a făcut şi el un portret verbal lui Florin Lăzău, descriindu-l ca un om credincios, familist şi mânat de spiritul de dreptate.
În spatele sălii unde se lansa cartea poliţistului Lăzău, trei copii, unul mai frumos ca altul, aşteptau în linişte ceva. Cei trei, băieţi gemeni (Victor şi Dragoş), de 9 ani şi fetiţa, de 12 ani (Sara Maria), nimeni alţii decât copiii poliţistului, se pregăteau să îşi susţină tatăl.
După discursurile explicative referitoare la volumul lansat, cei prezenţi au beneficiat de autografe pe cărţile poliţistului, timp în care micuţa Sara (elevă la CN. E. Gojdu) a încântat cu o sumedenie de piese muzicale pe care le-a interpretat la clape, susţinută fiind de fraţii ei din sală.
Spre deosebire de ghidul apărut în 2011, volumul lansat marţi va apărea şi în librării (se speră în acest an), astfel ca bihorenii şi nu numai să aibă acces la adevărurile de valoare enunţate de reputatul artist Florin Lăzău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!