Asociația „Pro Turism Vârtop – Apuseni” are 11 membri fondatori – proprietari de pensiuni, care îi așteaptă și pe ceilalți să se înscrie. În câteva săptămâni se așteaptă ca numărul membrilor să treacă de 20, iar după ceva timp să treacă de 40, anunță Adrian Varga, proprietar de pensiune.
„Consiliul Județean a sprijinit constituirea unei asociații a pensiunilor, care, în continuare, se va contitui ca o asociație de management al destinației. În al doilea rând, prin Salvamont Bihor s-a reușit crearea unor zone de genul via ferrata, obiective care vor deveni în continuare foarte atractive și pentru turismul de vară. CJ sprijină reconversia stațiunilor din iarnă în vară și din vară în iarnă, astfel încât Vârtopul să devină atractiv pe o perioadă mai mare din an”, a spus Răzvan Dumbravă, consilier al Serviciului de Dezvoltare Durabilă și Planificare.
Telescaun
Telescaunul din Vârtop funcționează și vara, datorită unei inițiative private, pentru a oferi mai multe posibilități de distracție turiștilor veniți în zonă.
„Cu telescaunul poate urca oricine să admire peisajul de la înălțime, perspectiva fiind diferită pe durata verii. Este oferit un acces facil către Piatra Grăitoare și către Vârful Bihorul. Traficul de turiști, începând de anul trecut, de când este deschis telescaunul, a crescut de 4-5 ori pe traseul acesta”, anunță Adrian Varga.
Adrenalină la coborâre
În plus, turiștii pot opta să coboare cu trotinete, mountain cart-uri sau pot opta pentru o plimbare cu bicicleta.
Telescaunul din Vârtop are o lungime de 1.100 de metri. „Nu se poate cuantifica exact costurile punerii lui în funcțiune pe timp de vară, dar acestea se situează undeva între 5.000 – 10.000 de lei”, spune Adrian Varga.
Via Ferrata
Este un traseu de alpinism în condiții de siguranță pentru începători. Acesta constă într-un cablu metalic de asigurare și trepte metalice pentru porțiunile mai dificile.
„Pe traseu ai nevoie de echipament special – un ham, o lonjă dublă cu amortizor, o cască. Cei care parcurg traseul au nevoie de o minimă instruire. Traseul are 200 de metri lungime, iese în Pietrele Negre, până în creastă. Poți vedea de acolo Piatra Grăitoare, pârtia de schi, Vârful Bihorul. Este accesibil și pentru copiii de peste 6-7 ani. Cel mai înalt punct al traseului este situat la aproximativ 1.350 de metri”, potrivit șefului Serviciului Județean Salvamont – Salvaspeo Bihor.
Echipamentul pentru via ferrata poate fi găsit la proprietarii pensiunilor din zonă.
Obiective turistice
Asociația „Pro Turism Vârtop – Apuseni” vrea să promoveze în primul rând destinația, nu pensiunile. Cheile Galbenei, Groapa ruginoasă, Porțile Bihorului, izvorul Arieșului, dar și activitățile extreme (via ferrata, tiroliană) sunt atracțiile pe care se mizează.
Începând cu luna august, vor fi două zile pe săptămână (miercuri și sâmbătă) în care turiștii vor avea la dispoziție o persoană care să îi ghideze către obiectivele turistice, iar pe viitor se dorește creearea unor evenimente tematice o dată pe lună.
Citiți principiile noastre de moderare aici!