Totodată, în intervalele 22-23.12.2014, respectiv 29-30.12.2014, în vederea familiarizării cetăţenilor cu măsurile de apărare împotriva incendiilor specifice sărbătorilor de iarnă, personalul Inspecţiei de prevenire va organiza activităţi de informare preventivă a populaţiei în centrele comerciale supraaglomerate din municipiul Oradea.
În cursul lunii noiembrie, Inspecţia de prevenire a organizat şi desfăşurat 154 acţiuni de control la operatori economici, instituţii şi 13 localităţi: Abrămuţ, Boianu Mare, Viişoara, Sârbi, Sâniob, Sălard, Buduslău, Tarcea, Sălacea, Vaşcău, Pomezeu, Căpâlna şi Nucet.
Sute de nereguli
Pe timpul desfăşurării acestor activităţi au fost depistate 1117 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 440 au fost soluţionate pe timpul controalelor. Ca urmare a neregulilor constatate a fost aplicat un număr total de 705 sancţiuni, cuprinzând 602 avertismente şi 103 amenzi, în cuantum de 123 000 lei. Principalele nereguli au constat în: instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, mijloace de încălzire exploatate cu deficienţe, coşuri de evacuare a fumului necurăţate periodic şi neizolate faţă de materialele combustibile din structura podului, elemente de lemn din structura acoperişurilor neignifugate, deficienţe de ordin organizatoric la nivelul serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, neobţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru unele clădiri, neîntreţinerea instalaţiilor de stingere a incendiilor etc..
Cu ocazia controalelor, s-au organizat şi desfăşurat 148 exerciţii în caz de incendiu şi 13 exerciţii de alarmare publică, respectiv 176 instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă de la localităţi, operatori economici şi instituţii.
„De asemenea, personalul Inspecţiei de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” desfăşoară la nivelul judeţului, acţiuni de informare preventivă a autorităţilor publice locale şi a cetăţenilor în cadrul campaniei „RISC. Siguranţa nu este un joc de noroc!”, scopul acestora vizând reducerea incidentelor de natura incendiilor, exploziilor, etc., care sunt cauzate de improvizaţii la instalaţiile de gaze naturale şi electricitate, precum şi de coşuri de fum necurăţate” explică căpitan Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.
Citiți principiile noastre de moderare aici!