Estimarile evidentiaza faptul ca si în urmatoarele trei luni volumul productiei din industria prelucratoare va avea o tendinta ascendenta (sold conjunctural 20%).
Soldul conjunctural reprezinta diferenta procentuala între alternativele extreme (% crestere – % scadere) si exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.
În constructii, tendinta de crestere a activitatii va fi mai mica. La fel si a stocului de contracte si comenzi. Vânzarile de marfuri vor înregistra si ele o tendinta ascendenta în perioada septembrie – noiembrie, soldul conjunctural fiind de 30%. Nici serviciile nu vor sta pe loc. Soldul conjunctural al evolutiei acestora fiind de 19%.
În ceea ce priveste numarul de salariati tendinta este de crestere doar în sectorul comertului cu amanuntul. În constructii si servicii tendinta este constanta, în timp ce în industrie tendinta este de scadere (sold conjunctural -10%).
Cresc preturile
Daca ceva creste constant de la luna la luna, acelea sunt preturile. Pentru urmatoarele trei luni, managerii estimeaza ca aceste vor creste în toate cele patru sectoare. În cazul produselor industriale tendinta este comparabila cu cea prognozata luna precedenta, sold conjunctural 22%.
Intensitatea cresterii preturilor în constructii va fi mai mica fata de prognoza din luna trecuta. În ceea ce priveste tendinta cresterii preturilor în comertul cu amanuntul, ritmul nu va fi mai accelerat decât pâna acum.
Rămâne de văyut în ce măsură se vor împlini aceste previziuni și în Oradea.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!