Timp de două ore, între orele 11 și 13, activitatea cu justițiabilii a fost îngreunată de acțiunea grefierilor. O parte dintre grefierii orădeni s-au strâns pe treptele Palatului de Justiție, ținând în mâini hârtii pe care au imprimat mesaje precum: ,,Sunt grefier și protestez”, „Cu grefierul se înfăptuiește actul de justiție” etc. Cu toate acestea, câțiva dintre grefieri, deși sunt solidari cu colegii lor care au protestat, din devotament pentru actul de justiție și din respect pentru munca lor și a judecătorilor, au rămas în săli pentru a asigura continuitatea activității instanțelor.
Grefierii solicită Ministerului Justiției un nou statut și un regulament de ordine interioară pentru profesie, care să se plieze pe realitățile din instanțe și parchete, cer mărirea schemei de personal și condiții de muncă corespunzătoare. Paralel cu protestul de la Oradea, în Piața Victoriei din capitală a avut loc o acțiune de protest, la care au participat și 20 de grefieri din Oradea, printre care s-a numărat și Camelia Mesaroș. „Noi nu cerem salarii nesimțite, ci repsect și recunoaștere. Avem un statut din 2004 la care s-au făcut ușoare modificări în 2010, dar codurile s-au schimbat de atunci dar statutul nostru nu a fost aliniat la aceste modificări. Revendicările noastre au fost cuprinse într-un memoriu pe care l-am depus la minister la București, De altfel, o delegație a ajuns la minister dar nu a fost primită”, susține Camelia Mesaroș,
Protestul de vineri al grefierilor, face parte dintr-un program mai amplu de proteste, coordonat de Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, în solidar cu Sindicatul SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba și Sindicatul Dreptatea Vrancea. Astfel, În săptămâna 11-15 martie 2019, a avut loc un protest la nivel național, în cadrul instanțelor și parchetelor în care funcționează personalul auxiliar de specialitate și conex prin purtarea unei banderole albe. Următoarea etapă a protestului a început în 18 martie 2019 dată de la care protestatarii au refuzat munca suplimentară în instanțe și parchete.
Protestul de azi al grefierilor bihoreni, este susținut și de colegii lor din țară prin participarea la mitingul de protest din capitală. Grefierii spun că vor urma și alte acțiuni de protest ce vor fi organizate împreună cu Federația PUBLISIND, pe termen nedeterminat până la soluționarea revendicărilor.
Proteste ale grefierilor au mai avut loc în luna februarie a anului 2018. Prin protestele de atunci aceștia își exprimau nemulțumirea cu privire la modul de calcul al salariilor introdus de guvern și prin care veniturile grefierilor cu vechime scădeau cu sume între 36 și 500 de lei.
În acel context grefierii au intrat la instanță cu banderole albe pe mână, dar spuneau că în cazul în care nu vor fi luate măsuri de reglementare a situației salariale vor recurge și la alte forme de protest.
Citiți principiile noastre de moderare aici!