Câțiva dintre procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au protestat, joi, în fața instituției. Aceștia sunt nemulțumiți de situația creată la nivelul parchetului de Ordonanța nr. 7/2019.
„Protestăm în continuare, pentru că Ordonanța 7/2019 nu a fost abrogată. De altfel, puterea executivă a anunțat că nu au de gând să abroge aceste dispoziții. Au modificat un singur articol, dar consider că cele mai nocive prevederi nu au fost abrogate: acelea cu posibilitatea îndepărtării din Magistratură pe baza neîndeplinirii condiției de bună reputație, care nu este stabilită de lege. Nu este o dispoziție previzibilă, nu respectă standardele CEDO. O bună reputație poate însemna absolut orice. Nu este descrisă absolut deloc. Plaja abaterilor disciplinare pentru care poate răspunde disciplinar un magistrat este extrem de largă. Sunt suficiente dispoziții ca un magistrat să fie sancționat dacă acesta nu-și exercită corespunzător atribuțiile de serviciu”, a declarat procurorul Cristian Ardelean.
O altă prevedere cu care procurorii nu sunt de acord este aceea că toate delegările în funcțiile de conducere de la Ministerul Public urmează să înceteze în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ.
Procurorii critică și felul în care această Ordonanță a fost adoptată, fără consultarea magistraților. În varianta în care Ordonanța nu va fi abrogată, procurorii spun că vor continua protestele.
Activitate suspendată
Tot ca o formă de protest față de actul normativ intrat în vigoare, și Judecătoria Oradea a anunțat ieri că, până în 8 martie, va suspenda ședințele de judecată între orele 11:00-12:00.
„Cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii (aspecte privind admiterea în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi activitatea specifică desfăşurată de această instituţie), adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 nu justifică o urgenţă imperioasă, care să corespundă unei nevoi stringente de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul în care toate aceste trei legi au fost modificate de Parlament în toamna anului 2018.
Introducerea unui nou caz de eliberare din funcţia de judecător prin OUG 7/2019, respectiv prin neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest din urmă caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie, reprezintă o subminare a independenţei judecătorului, în condiţiile în care textul normativ nu este clar şi predictibil, nefiind menţionate şi explicate criteriile legale care să corespundă conceptului de «bună reputaţie».
Prin interzicerea posibilităţii pentru colegiile de conducere de a adopta hotărâri cu privire la aspecte care nu sunt reglementate prin lege, acestea sunt puse în situaţia de a nu mai putea activa, întrucât de multe ori se impune luarea unor hotărâri care vizează managementul de instanţă în situaţii neacoperite de lege sau de regulament”, se anunță într-un comunicat al Judecătoriei Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!