La inițiativa Asociației „Caritas Eparhial” Oradea, în parteneriat cu Asociația „Smiles”, „Gaudiopolis Varadiensis” și alte organizații membre în grupul „Bihor pentru Ucraina”, a fost organizată o activitate dedicată pentru copiii refugiați din Ucraina, dar și pentru cei din sistemul de protecție din județul nostru.
[eadvert]
Alexei Shkurat – artist ucrainean care în cei 9 ani de activitate în cadrul studioului său din Odessa, „Peach”, a realizat peste 800 de proiecte vizuale – a acceptat propunerea de a coordona un proiect de pictură murală, ca ultimă activitate a Centrului de Primire și Asistență pentru Refugiați Bihor, care a funcționat până la data de 31 mai 2022 în incinta Oradea Shopping Center.
Fiind în Oradea, Alexei a acceptat ca sub îndrumarea sa să fie realizat un desen-simbol de mari dimensiuni, care să sublinieze importanța sprijinului în comunitate dar și legătura dintre România și Ucraina. Această activitate a fost propusă de Asociația Caritas Eparhial Oradea, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului și a avut loc în cursul zilei de 4 iunie a.c. Artistul a pregătit conturul mural, urmând ca la final să rezulte un desen durabil și luminos, realizat prin creativitatea comună a copiilor. Activitatea a bucurat inimile a sute de copii.
„Asociația Caritas Eparhial Oradea propune, prin nou-înființatul Centru de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CISCRO), mai multe activități și programe pentru aceștia. Peste doar câteva zile vom efectua un tur ghidat al orașului, adresat adolescenților ucraineni, care să-i ajute pe tineri să cunoască mai bine acest oraș (istorie, arhitectură, informații despre personalități celebre care au marcat în mod definitiv evoluția societății orădene). Această activitate va avea continuitate, urmând ca în fiecare zi de joi să propunem activități pentru tinerii ucraineni, în compania voluntarilor asociației. Totodată, începem înscrierile pentru Caritas SummerSchool (https://forms.gle/9TPH3hm7At52uF8fA), un program creat de Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea, care este situat pe Str. Cantacuzino nr. 56. Prin acest proiect, ne-am propus să le oferim copiilor de toate vârstele activități educaționale, recreative, de socializare și sprijin psihologic. Suntem nerăbdători ca în circa două săptămâni, să ne oferim timpul, priceperea și energia celor care vor fi înscriși în acest program, în vederea asigurării unui plus de calitate în viața persoanelor refugiate”, a spus Teodora Boda, asistent social specialist în cadrul CISCRO.
Foto: Caritas Eparhial Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!