Potrivit hotărârii CSM, magistratul orădean era acuzat de „nerespectarea îndatoririi de a se abține atunci când judecătorul sau procurorul știe că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abținerea sa”.
Concret, este vorba despre un incident produs acum mai bine de 5 ani, pe 6 martie 2019, când Cristian Ardelean participa, ca procuror de ședință din partea Parchetului Bihor, la un termen din procesul de evaziune fiscală în care era implicată Nela Secară. Femeia a formulat o cerere de recuzare împotriva lui Ardelean, despre care susținea că trebuia să se abțină de la a participa la dezbateri, deoarece ar fi hărțuit-o timp de 6 ani, perioadă în care a fost arestată și s-a îmbolnăvit, pentru că nu ar fi vrut să formuleze denunțuri împotriva unor judecători.
Cererea de recuzare a fost admisă, iar procurorul Cristian Ardelean a fost reclamat de Nela Secară inspectorilor disciplinari, care, după câteva luni, l-au trimis în judecată disciplinară. Însă, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât atunci ca analizarea acestui caz să fie suspendată până la soluţionarea definitivă a unui proces intentat de judecătorul Dragoş Călin, de la Curtea de Apel Bucureşti. Acesta a cerut anularea unui ordin din 2018 al Inspecției Judiciare, prin care era aprobat Regulamentul privind normele de efectuare a lucrărilor de inspecţie.
Hotărârea de respingere a acțiunii disciplinare împotriva procurorului Cristian Ardelean poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.
În luna aprilie a acestui an, magistratul orădean a câștigat un proces împotriva revocării sale din DNA, în 2019, în contextul scandalului înregistrărilor de la Structura Oradea a Direcției. Devenit între timp șef al Secției Urmărire Penală din cadrul Parchetului Bihor, Cristian Ardelean a fost reintegrat în DNA pe 18 iunie 2024, dar a revenit în luna septembrie la Parchetul Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!