De data aceasta, acţiunile s-au derulat în colaborare cu Direcţia Regională Antifraudă 6 Oradea. Astfel, în perioada 01 august – 22 septembrie, echipajele comune ITM Bihor – Antifraudă au controlat 12 angajatori, nouă dintre aceştia fiind sancţionaţi. „Au fost aplicate 12 avertismente şi şase amenzi în valoare de 89.500 de lei.
Au fost identificaţi doi angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare, fiind depistate patru persoane care lucrau «la negru». În acest sens, au fost aplicate două amenzi în valoare totală de 80.000 lei”, ne-a informat Marius Rotar, inspectorul-şef al ITM Bihor. Au fost dispuse 27 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Deficienţele se refereau la: primirea la muncă fără încheierea contractului individual de muncă; nerespectarea prevederilor legale cu privire la sărbătorile legale; nerespectarea prevederilor legale privind transmiterea în Revisal a documentelor.
„La negru” şi la „gri”
Potrivit ITM Bihor, „munca la negru” reprezintă o activitate desfăşurată în afara cadrului reglementar, fiind un fenomen des întâlnit în economia românească. „Munca la negru” nu este fiscalizată, lucrătorul este lipsit de protecţie socială, nefiind asigurat în sistemul de pensii, şomaj, sănătate.
Totodată, un fenomen din ce în ce mai răspândit este munca declarată parţial sau subdeclarată, aşa-numita „muncă la gri”, situaţie în care angajatorul încheie contracte de muncă pe salariul minim garantat, cealaltă parte a remuneraţiei, până la salariul plătit efectiv, nefiind fiscalizată, sau încheie contracte de muncă part-time, disimulând o activitate de 8 ore sau mai mult, pentru a supune fiscalizării doar salariul corespunzător normei de muncă prevăzute în contractul individual de muncă, şi nu cel corespunzător timpului real de muncă.
Lipsa de venituri la bugetul consolidat al statului afectează sistemele de asigurare socială, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială.
„Se impune dinamizarea eforturilor de diminuare a impactului negativ exercitat de aceste riscuri asupra bugetului de stat şi societăţii în ansamblul său, prin acţiuni menite să prevină neconformarea şi să încurajeze respectarea legislaţiei fiscale în domeniul muncii. Una dintre acestea a fost şi acţiunea ITM Bihor în colaborare cu Direcţia Regională Antifraudă Oradea”, a subliniat Marius Rotar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!