Firma Selina va reface acoperişul la viitorul sediu al Muzeului – fosta clădire a Garnizoanei. Anunţul a fost făcut marti de Dumitru Voloşeniuc – vicepreşedintele care îndeplineşte în această perioadă atribuţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean. Acoperişul are probleme de ani buni, fiind executat de firma CIAC. Problema a fost calitatea ţiglelor cumpărate de la firma Tondach din Bucureşti. Din acest motiv, în anotimpurile reci acoperişul s-a dovedit a fi permeabil, structura clădirii suferind infiltraţii.
Recunoscând că ţiglele pe care le-a furnizat au fost de proastă calitate, Tondach a oferit gratis altele, pentru a reface acoperişul. De asemenea, această firmă s-a oferit să suporte şi suma de 5 euro/mp+TVA pentru montarea ţiglelor. Această sumă nu va acoperi însă costul total al refacerii acoperişului, Voloşeniuc a anunţat că peste cei 120.000 de lei noi ce vor fi suportaţi de Tondach la lucrare, Consiliul Judeţean va trebui să mai achite încă aproximativ 140.000 de lei noi. Aceasta pentru a satisface pretenţiile financiare ale noului executant – firma Selina.
Întrebat de ce Selinei nu-i ajung banii oferiţi de Tondach, Dumitru Voloşeniuc a oferit următorul răspuns: „Preferaţi să se deblocheze lucrările la Muzeu sau să ne plângem în continuare că stă să cadă drobul de sare în capul copilului?!”.
Suma pentru refacerea acoperişului la clădirea fostei Garnizoane – viitor sediu al Muzeului Ţării Crişurilor – se ridică la circa 260.000 lei noi. Actualul conducător al Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc, a anunţat că pe lângă cele 120.000 lei noi pe care le suportă furnizorul ţiglelor – firma Tondach – CJ Bihor va trebui să suplimenteze cu încă aproximativ 140.000 lei noi către executantul lucrării, firma Selina. Firma Tondach este firmizorul ţiglelor defecte pe care le-a montat firma CIAC acum cinci ani, când s-a finalizat reabilitarea acoperişului.
În aceste condiţii, se pune următoarea întrebare: oare e prea mică suma pe care o suportă Tondach, stabilită, de altfel, printr-un contract semnat cu Muzeul sau pretenţiile financiare ale Selinei sunt exagerate?
„Există nişte normative pentru o clădire obişnuită, doar că Muzeul este un edificiu care trebuie altfel privit, din toate punctele de vedere şi atunci se schimbă datele problemei”, a încercat un răspuns Voloşeniuc.
Muzeul Tarii Crisurilor şi Arena Naţională
În acest context, conducătorul CJ Bihor a făcut o paralelă surprinzătoare. A comparat situaţia de la Muzeu cu cea de la Arena Naţională din Bucureşti, arătând că şi acolo au trebuit lucrări suplimentare. „E uşor să stai pe margine şi să arunci cu pietre”, a parat liberalul întrebările jurnaliştilor miraţi că suma acoperită de Tondach va fi mai mult decât dublată de către Executivul judeţean pentru a satisface onorariul cerut de firma Selina.
Firma patronată de Beniamin Rus va prelua ţiglele de la firma CIAC, în curtea căreia ţiglele zac de anul trecut. Lucrările de refacere a acoperişului vor începe abia acum, deşi acoperişul e defect de ani buni, ca urmare a neînţelegerilor din trecut, dintre Consiliul Judeţean, CIAC şi Selina. Fostul preşedinte al CJ Bihor, Radu Ţîrle, nu s-a înţeles nicicum la preţ cu Selina, iar o dată ce acesta a plecat de la Consiliu, lucrurile s-au rezolvat rapid.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!