Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea va primi de la Spitalul Județean din Satu Mare un echipament vital pentru creșterea performanței chirurgiei cardiovasculare în Oradea. Motivul? La Satu Mare aparatul stă degeaba, din cauza lipsei medicilor care să se folosească de el, în complicatele intervenții cardiovasculare.
Așa se face că spitalul clinic din Oradea va fi dotat cu o pompă pentru circulația sanguină extracorporală, necesar în intervențiile chirurgicale. Acest aparat ar costa 150-200.000 de euro pe piață, însă Oradea îl primește gratuit, în comodat.
„Acest aparat preia sarcina inimii, iar pe perioada operației oferă confortul chirurgului de a opera într-o plagă curată. Este, practic, ca o inimă în timpul operației”, explică dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean Oradea, mulțumind celor din Satu Mare pentru transferul de aparatură medicală.
Reprezentantul spitalului din Satu Mare, Adrian Marc, a comparat aparatul acesta cu un „plămân artificial”. „Pe viitor va trebui să achiziționăm încă un aparat, pentru că (acesta – n.red.) oricând se poate strica”, atenționează dr. Carp. Adrian Marc spune că deși aparatul există la Satu Mare încă din 2013, acesta nu a fost folosit, astfel încât e, practic, ca și nou.
Criză de oameni la SM
Dacă la Satu Mare nu sunt chirurgi cardiovasculari și tehnicieni pentru manevrarea pompei, Oradea are resurse umane, pe care le specializează și azi prin colaborarea cu Debreținul.
„Oradea are ce noi nu avem – chirurgie de înaltă performanță”, a declarat Marc. Protocolul dintre cele două spitale e girat de cele două consilii județene, ocazie cu care președintele Pasztor a mulțumit șefului CJ Satu Mare, Pataki Csaba, și lui Adrian Marc, pentru această colaborare.
„Le mulțumesc pentru că au înțeles că separat suntem buni, dar împreună suntem mai puternici. Prin acest gest, nu mai trebuie să cheltuim 200.000 de euro. Aparatul ajunge zilele următoare la Oradea și împreună îl vom folosi. În toamnă încep operațiile ce se vor efectua la Oradea”, a declarat, cu această ocazie, Pasztor Sandor.
La rându-i, omologul sătmărean Pataki a remarcat faptul că studenții sătmăreni își fac, practic, stagiul la Spitalul Clinic Județean din Oradea, grație Facultății de Medicină de la Universitatea Oradea.
Noroc pe relația „Ora-Deb”
Spitalul Județean din Oradea își trimite oamenii la specializare în Debrețin, pentru a ști să lucreze pe acest aparat, informează dr. Carp, precizând că are în plan achiziția unui al doilea aparat de acest tip.
„De regulă, centrele medicale (precum București, Cluj, Timișoara, Tg. Mureș sau Iași – n.red.) nu vor să existe alte centre cu asistență medicală, în domenii de vârf. Însă noi am avut această posibilitate cu Debrețin, cu SUA, cu Ingolstadt, și acum avem posibilitatea cu Franța”, declară dr. Carp, arătând, astfel, șansa Oradiei și anticipând dezvoltarea unui alt domeniu de vârf la Oradea: neuro-radiologia.
De altfel, proiectul strategic al Bihorului, ce va fi finanțat de fonduri transfrontaliere RO – HU, vizează tot sectorul medical.
Citiți principiile noastre de moderare aici!