Accidentul a avut loc acum mai bine de cinci ani, la începutul lunii noiembrie, cu puțin înainte de ora 18. Procurorii au menționat în rechizitoriu că mașina condusă de Zoltan C. a lovit-o pe o femeie de 72 de ani, din Borod, ”care în calitate de pieton ce tracta un cărucior, s-a angajat în traversarea drumului prin loc nemarcat fără să se asigure”.
[eadvert]
Victima a murit în urma impactului, în ciuda intervenției a doi medici dintrr-o mașină oprită în trafic. Anchetatorii menționau că drumul era uscat, iar iluminatul stradal funcționa, în timp ce atât șoferul, cât și ginerele său, aflat pe scaunul din dreapta al mașinii, susțineau că un camion venea din sens opus cu fază lungă activă. ”Aproape când s-a intersectat cu acesta, s-a trezit cu un pieton pe capota autoturismului”, au consemnat anchetatorii în declarația luată conducătorului auto.
Judecătoria Aleșd, despre expertiză: „concluzii probabile, prin estimări”
Deși bărbatul aflat la volan susținea că avea o viteză de aproximativ 50 km/h, experții criminaliști au apreciat că, în momentul impactului, viteza mașinii a fost cuprinsă între 60-70 km/h.
”S-a concluzionat că evenimentul rutier s-a produs atât din cauza neacționării intensive de către conducătorul auto a sistemului de frânare al autoturismului încă din momentul declanșării stării de pericol, cât și din cauza traversării drumului public prin loc nemarcat și fără să se asigure de către victimă”, au arătat experții.
Totuși, Judecătoria Aleșd nu a ținut cont de susținerile expertizei referitoare la viteza mașinii, considerând că e vorba de ”concluzii probabile”, formate ”prin estimări”. Drept urmare, instanța a decis că autoturismul a avut o viteză legală și l-a achitat pe conducătorul auto acuzat de omor din culpă, stabilind că fapta nu a fost comisă cu vinovăția prevăzută de lege.
Curtea de Apel Oradea: expertiza nu poate fi pusă la îndoială
În schimb, Curtea de Apel Oradea a arătat că „expertiza criminalistică constituie un mijloc de probă ştiinţific a cărui valoare probatorie nu poate fi înlăturată şi nici pusă la îndoială, expertul analizând complet şi în detaliu toate elementele cauzei, constatările şi concluziile sale fiind în măsură să lămurească împrejurările producerii accidentului, dar mai ales culpa persoanelor implicate în eveniment”.
Drept urmare, Curtea a luat în calcul rezultatul expertizei și a arătat că, în condițiile în care șoferul a circulat cu o viteză de cel puţin 65 km/h, are o parte din vina pentru producerea accidentului. Astfel, bărbatul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și obligat să muncească 60 de zile în folosul comunității.
La rândul ei, familia victimei va primi de la societatea de asigurare 200.000 de lei, daune morale.
Femeie accidentată mortal în timp ce traversa strada neregulamentar
Trimite articolul
XSE AUDE CA FACUT SMENARIE ALA NUB VINOVAT