Minivacanța de Sf. Andrei și 1 Decembrie a aglomerat ușor zonele înalte din județ, mai ales că recent au avut loc și primele căderi de zăpadă. Drept urmare, salvamontiștii au anunțat și prima accidentare de sezon, în cursul zilei de sâmbătă. „S-a intervenit în cazul unui copil de 12 ani, în zona Vârtop, care a suferit o fractură de tibie. El a fost imobilizat și transportat de către echipa Salvamont Bihor și a fost preluat, de la Baza Salvamont Bihor, de către un echipaj SMURD ”, transmite Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor pe pagina proprie de socializare. Copilul de afla pe pârtia de sănii improvizată lângă pârtia veche din Vârtop.
[eadvert]
Atenționări
Salvamont Bihor asigură permanență în această perioadă în zonele Vartop, Padiș-Glavoi, Stâna de Vale respectiv Defileul Crișului Repede.
Printr-un comunicat de presă, salvamontiștii trimite câteva informații și atenționări:
„În toate aceste locații se pot solicita informații privind traseele și eventuale sugestii privind parcurgerea lor în conditii optime. La jumătatea perioadei de minivacanță putem trage niște concluzii și să venim cu câteva recomandări. Vremea este destul de rece și perioadele cu vizibilitate acceptabilă alterneaza cu ceața densă dimineața și spre după-masă. S-a depus un strat subțire de zapadă, ceea ce face ca aproape toate traseele din Apuseni să necesite atenție deosebită, pasajele stâncoase și nu numai, fiind destul de alunecoase. Recomandăm turiștilor care abordează traseele turistice, în special cele tehnice, să se echipeze corespunzător și să țină cont de dificultatea traseului. Să pornească pe aceste trasee devreme, ținând cont de faptul că ziua este foarte scurtă și pe la ora 17:00 se întunecă.
Celor care se grăbesc să încerce cu sania pantele prăfuite cu zăpadă le atragem atenția că sania alunecă pe anumite portiuni dar, dat fiind stratul subtire de zăpadă, amortizarea unor șocuri este foarte redusă sau inexistentă și experiența se poate termina cu accidentări grave, atât la nivelul coloanei vertebrale cât și la nivelul membrelor”.
Serviciul Județean Salvamont Bihor este finanțat de Consiliul Județean Bihor, este acreditat de ANSMR – Salvamont România respectiv CORSA – Salvaspeo Romania și este coordonat operativ de Departamentul pentru Situații de Urgență.
Citiți principiile noastre de moderare aici!