La protestul susținut recent, una dintre chestiunile reclamate a fost plata a doar 4 lei pe zi ca spor de pericol pentru cei care lucrează în front. Pe lângă faptul că administrația nu recunoaște gradul de pericol la care sunt expusi minerii, aceștia reclamau că lucrează pe posturi pe care nu sunt calificati.
[eadvert]
“Suntem mulți mineri calificați pe posturi care nu lucrează pe posturi, lucrează ajutor, electricieni care lucrează împingători de vagoane”, a spus un miner. “S-a băgat acum o volă pe motorină cu care nu e admis să se lucreze în subteran. Azi-noapte nu am putut intra pe front din cauza gazelor. Ce caută o mașină acolo? – aceasta e întrebarea. Cu aia se exploatează minereul: molibden și aur și ce o fi”, a spus alt miner.
Oamenii ce lucrează acolo reclamă așadar că sunt obligați să lucreze cu utlaje foarte vechi, nu lucrează pe posturile pe care sunt calificați, iar până în urmă cu o lună nu aveau un contract colectiv de muncă pentru a-și cunoaște drepturile.
Minerul rănit, peste care, potrivit surselor JB&Bihon.ro, ar fi căzut un vagonet, a suferit un traumatism la coloana lombară. Dr. Liciniu Venter, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Bihor, dar și dr. Hadrian Borcea, medic-șef la UPU-SMURD Oradea, au confirmat că pacientul are traumatism, dar care nu ridică probleme. După primul ajutor medical primit la fața locului, un echipaj al Ambulanței l-a asistat medical până la Spitalul de la Beiuș, pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Jurnalistul independent Horia Dumitraș a încercat să filmeze momentul în care minerul a fost preluat de ambulanță, după ce i s-au acordat îngrijiri medicale, însă directorul firmei s-a arătat indignat de gestul acestuia și i-a smuls telefonul din mână.
Citiți principiile noastre de moderare aici!