În hotărârea dată recent, instanța de apel a explicat că despăgubirile, așa cum au fost stabilite inițial de Judecătoria Aleșd, ar schimba standardul de viață al rudelor victimelor. Așa că a decis să le reducă drastic.
Accident pe drumul de întoarcere spre casă
În dimineața de 3 august 2019, cu puțin înainte de ora 6:00, un autoturism Daewoo Matiz, care circula regulamentar pe DN1, în zona localității Tileagd, era făcut zob după ce o dubiță a intrat pe sensul opus de mers și l-a izbit în plin. Șoferul Matizului, un bărbat de 79 de ani, din Iași, a murit pe loc, iar soția sa, de 74 de ani, a încetat din viață pe patul de spital. Aflat pe bancheta din spate, nepotul lor, un adolescent de 16 ani, alături de care petrecuseră o scurtă vacanță la Băile Felix, a murit două zile mai târziu, din cauza rănilor grave.
[eadvert]
Șoferul vinovat, un bărbat de 45 de ani, a fost condamnat, în 2021, la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare.
Procesul a continuat pentru stabilirea daunelor ce urmau să fie acordate victimelor accidentului. Părinții adolescentului mort în accident au cerut, în total, 2,6 milioane de euro daune morale, în timp ce bunicii paterni s-au constituit părți civile cu suma de 600.000 de euro. La rândul său, fiul celor doi adulți decedați a solicitat despăgubiri morale de un milion de euro.
450.000 de euro a stabilit judecătoria, 250.000 a „dat” Curtea
În primă fază, Judecătoria Aleșd a decis să-i acorde mamei băiatului 160.000 de euro daune morale pentru suferința cauzată de pierderea fiului său și a celor doi părinți. Tatăl adolescentului a primit 120.000 de euro, în timp ce bunicii paterni au primit, fiecare, 30.000 de euro. Unchiului băiatului i-au fost acordate daune morale de 110.000 de euro. În total, pe fond au fost acordate despăgubiri morale de 450.000 de euro.
Cuantumul acestor daune a fost redus drastic de Curtea de Apel Oradea. Printr-o recent, instanța de apel a stabilit ca mama adolescentului să primească despăgubiri morale de 100.000 de euro (reduse cu 60.000 de euro), tatăl – 80.000 de euro (reduse cu 40.000 de euro), iar unchiul băiatului – 50.000 de euro (reduse cu 60.000 de euro). Cei doi bunici paterni au primit, fiecare, 10.000 de euro (daune reduse cu câte 20.000 de euro). În total, 250.000 de euro.
În plus, au fost stabilite daune materiale de peste 100.000 de lei, în care au fost incluse, printre altele, cheltuielile de transport, înmormântarea ori tratamente psihiatrice.
Curtea a invocat schimbarea standardului de viață a familiei În hotărârea definitivă dată pe 16 mai 2023, Curtea de Apel Oradea a arătat că ”acordarea unor daune în cuantumul stabilit de instanța de fond este de natură practic a schimba standardul de viață a părților civile, în condițiile în care au fost acordate despăgubiri pe familie (părinți, bunici) care, însumate, trec de 300.000 de euro. Or, nu acesta este scopul daunelor morale, oricât de greu încercată ar fi familia victimei.”
Referindu-se la părinții adolescentului decedat în accident, Curtea a precizat că pierderea unui copil de 16 ani pentru părinți va reprezenta o traumă pe care nicio sumă de bani nu o va putea compensa vreodată. ”Însă trebuie avut în vedere și faptul că nici schimbarea standardului de viață ca urmare a acordării unor daune în sumă foarte mare nu este nici ea în măsură să compenseze trauma psihică constând în pierderea unicului copil”, a arătat instanța de apel.
Trimite articolul
XSă pățească si instanța de judecată aceași soartă precum a oamenilor din accident, și eu să decid că merită 10 lei despăgubiri.