Pentru o persoană cu dizabilităţi din Oradea, care doreşte să-şi schimbe cartea de identitate, este aproape imposibil, dacă nu este ajutată. Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Oradea nu are rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Mai mult, nici uşa de acces nu este adaptată pentru aceste persoane. Nu mai vorbim de grupul sanitar, care nu este nici el adaptat persoanelor cu handicap. De asemenea,nu exista nici interpret autorizat al limbajului mimico-gestual.
Toate aceste deficienţe au fost constatate de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Sociale (AJPIS) Bihor în cadrul unor controale derulate într-o campanie tematică: „Verificarea şi monitorizarea asigurării accesului neîngrădit al persoanelor cu dizabilităţi la serviciile publice locale”.
Alte deficienţe
„În cadrul campaniei au fost supuse controlului15 entităţi, respectiv patru primării a municipiilor: Oradea, Beiuş, Salonta şi Marghita; patru servicii publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor a municipiilor Oradea, Beiuş, Salonta şi Marghita; Instituţia Prefectului Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Tribunalul Bihor, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea şi Universitatea Oradea”, ne-a informat Felix Cozma, directorul executiv al AJPIS Bihor.
În ceea ce priveşte rampele de acces, acestea lipsesc la opt din cele 17 clădiri ale Universităţii Oradea.
Grupurile sanitare nu sunt adaptate la Primăria Municipiului Salonta şi la serviciile publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor a municipiilor Oradea, Beiuş, Salonta şi Marghita.
Interpretul autorizat al limbajului mimico-gestual mai lipseşte la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor şi la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea. La Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor şi Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea, s-a constatat că nu existăpagină de internet proprie pentru persoanele cu handicap vizual şi mintal.
„Au fost aplicate zece sancţiuni cu avertisment şi s-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor. În caz că nu vor fi remediate aceste deficienţe, vor urma şi amenzile”, a subliniat Felix Cozma.
El crede că ar fi timpul ca instituţiile publice să pună în aplicarea legea apărută în urmă cu mulţi ani de zile, privind accesul persoanelor cu dizabilităţi. „În unele locuri este vorba de lipsa bugetului. În altele de un management slab. Cred că o amendă de 5.000 de lei, cât este minimul, acoperă construirea unei rampe de acces”, este de părere directorul AJPIS Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!