1.200 de bolnavi de cancer din Bihor şi judeţele române limitrofe şi 2.500 de pacienţi din Ungaria au acces la tratament radiologic gratuit la acceleratorul linear de la Debreţin.
Facilitatea este înlesnită de un proiect în valoare de două milioane de euro fianţat de Programul de colaborare transfrontalieră HU-RO/2007-2013, derulat de Catedra de radioterapie a Centrului de Medicină şi Sănătate a Universităţii din Debreţin (DEOEC) şi Secţia de oncologie a Facultăţii de Medicină a Universităţii din Oradea.
Proiectul a fost prezentat de viceprimarul Biro Rozalia, dr. oncolog Szluha Kornélia, decanul Facultăţii de Medicină din Debreţin, dr. Szabo Edina – şefa Clinicii de Oncologie din Oradea şi dr. Foldes Adalbert – preşedintele Fundaţiei Pro Sănătate.
Aparatură şi tratament
În contul acestor bani, partea maghiară ca şi beneficiar principal al proiectului primeşte acceleratorul liniar de particule. Partenerul român capătă acces la acesta pentru pacienţi şi ocazia de a-şi intrui medicii oncologi înainte de deschiderea şi dotarea centrului oncologic din Oradea.
Oncologia locală dispune acum de un singur aparat de cobaltoterapie la care sunt abonaţi pacienţi din tot Bihorul, din Sălaj sau Satu Mare. La Cluj-Napoca este cel mai apropiat centru medical dotat cu accelerator liniar. Accesul la radioterapia modernă, creşte rata de supravieţuire cu efecte secundare ale tratamentului mai mici, consideră dr. Szabo Edina. „Acum tratăm şase, şapte sute de pacienţi diagnosticaţi cu cancer pe an”, spune dr. Szabo. Accesul la acest tratament este liber pentru toţi cei interesaţi, pe baza opţiunii personale a fiecăruia şi în contul recomandării comisiei de specialitate.
Transport
„Tratamentul se va realiza în regim ambulator, dar există posibilitatea limitată de internare la Secţia de internare a catedrei. Pe lângă tratamentul radiologic organo-specific al tumorilor se încearcă asigurarea unui tratament complex pentru bolnavi, tratament la care îşi vor aduce aportul specialişti dietologi, kinetoterapeuţi, psihologi”, se arată într-un comunicat al Primăriei.
Proiectul se derulează în perioada septembrie 2011 – decembrie 2012, până în acest moment aproximativ 80 de bolnavi beneficiind deja de tratament. „Fundaţia noastră ar dori să facă o intermediere astfel ca bolnavii să meargă grupaţi, pentru mai bună utilizare a timpului rezervat românilor”, promite dr. Foldes.
O altă componentă a proiectului este pregătirea de specialişti în radioterapia modernă, necesari pentru centrul oncologic aflat în lucru la Oradea. Partenerii proiectului s-au angajat să asigurare educaţie studenţilor medicinişti din România, interesaţi de domeniul radioterapiei dar şi practică pentru oncologii doritori de specializare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!