Antreprenoriatul social şi economia sociala fac eforturi să prindă forme în Oradea. Marcel Boloş, şeful Direcţiei de Dezvoltare şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei Oradea, face lobby ca persoanele cu dizabilităţi să devină independente financiar. Persoanele cu risc de excluziune socială vor fi instruite şi sprijinite în cadrul unui proiect, care şi-a propus dezvoltarea economică şi crearea de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi ori alte grupuri vulnerabile.
Independenţă financiară
„Dorim să înfiinţăm întreprinderi sociale care să ajute persoanele cu dizabilităţi să trăiască pe propriile «picioare». Avem două variante de proiect: fie mergem pe ideea unei cooperative deja existente, care să-şi extindă sau să-şi îmbunătăţească activitatea, fie înfiinţăm noi o cooperativă meşteşugărească municipală, care va ajuta persoanele cu risc de excluziune să se reintegreze social. Persoanele cu dizabilităţi vor beneficia mai întâi de sprijin şi de pregătire profesională şi abia apoi vor crea produse. Astfel, aceste persoane şi organizaţiile non-profit care le reprezintă nu vor mai fi dependente din punct de vedere financiar de bugetul local sau de bugetul de stat”, spune Marcel Boloş, iniţiatorul acestui proiect.
Incluziune socială
Prin intermediul unui proiect, acestor persoane li se va amenaja un spaţiu de muncă adaptat nevoilor lor şi li se vor achiziţiona echipamentele şi materialele de care au nevoie pentru a produce.
„Am putea să deschidem pentru aceste persoane un atelier, pe scară mică, pentru industria alimentară. Astfel, gemurile sau compoturile produse de persoanele cu risc de excluziune socială ar putea fi vândute în mici centre comerciale. La fel s-ar putea întâmpla cu produsele de artizanat, croitorie, pictură etc. Întreprinderile sociale au rolul de a crea locuri de muncă, în special pentru persoanele cu dizabilităţi. Ele generează cea mai mare parte a veniturilor lor din producerea şi din vânzarea de bunuri şi servicii. Aceste sectoare de activitate pot contribui mai ales la incluziunea socială. În Europa de Est, experienţa în acest domeniu este foarte avansată. Guvernele ţărilor europene le-au utilizat în programele de măsuri active pe piaţa muncii, dar şi ca instrumente ale politicii lor sociale, al căror grup-ţintă este populaţia dezavantajată”, a mai precizat Marcel Boloş.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!