JB&Bihon.ro a relatat în vară despre faptul că mulţi pacienţi riscă să moară datoriă defecțiunilor frecvente ale acceleratorului de la acest spital. Între timp, defecţiunile au mai încetat, dar nu se ştie niciodată când reapar sincopele.
La Spitalul Municipal mai există un accelerator nou de particule, cumpărat cu 1,5 milioane de euro și furnizat de Ministerul Sănătății, în urma unei promisiuni a fostului ministru dr. Florin Bodog. Deși a fost instalat în spital în luna aprilie a acestui an, de atunci, acesta stă degeaba.
Zilele trecute, managerul de la Curteanu, Dacian Foncea, a declarat că se așteaptă avizul unei comisii speciale, de la Viena, iar abia apoi se pot continua ultimii paşi, pentru ca acceleratorul de la minister să fie pus în funcţiune. Foncea a subliniat că „hârtiile sunt trimise încă din vară la Viena și se depun eforturi uriaşe pentru ca acest aparat să fie cât mai repede utilizat pentru pacienţi, că paşii urmaţi până acum au fost făcuţi cu câteva luni mai repede” decât timpul mediu pentru realizarea lor.
Între timp, la solicitatea JB&Bihon.ro, Ministerul Sănătăţii a trimis, pe etape, procedurile parcurse pentru punerea în funcţiune a acceleratorului pe care l-a cumpărat pentru Spitalul Curteanu. Există speranţa ca acesta să fie pus în funcțiune în luna decembrie.
Acceleratorul liniar de la Municipal are nevoie de aviz
În timp ce bolnavii luptă pentru viață, acceleratorul întârzie să fie pus în funcțiune. Se așteaptă după avizul de la Viena!
Siemens-ul în funcțiune nu mai sincopează deocamdată, Elekta cumpărat de Ministerul Sănătăţii așteaptă aviz de la Viena.
Lupta pentru viață depinde astfel și de aparate, la Centrul oncologic de la Spitalul Dr. Gavril Curteanu.
JB&Bihon.ro a relatat în vară despre faptul că mulţi pacienţi riscă să moară fiindcă la acest spital se tot strică acceleratorul. Între timp, defecţiunile au mai încetat, dar nu se ştie niciodată când reapar sincopele.
Nu se poate cum se vrea
La Radiologie, spune Foncea, „erau două aparate de 18 ani și am dotat cu două Siemens-uri, fiecare costând circa 100.000 de euro, iar în iulie am inaugurat primul computer tomograf, care a costat 300.000 de euro. Pe un proiect de 2,4 milioane de euro, până în 2021, suntem obligați să montăm un RMN.
Acceleratorul liniar de particule de la Centrul Oncologic, considerat ultimul produs în lume, se află la Curteanu din 2013 și deși are termen de funcționare de zece ani, nu mai oferă siguranță, defectându-se în timpul curelor de radioterapie.
Managerul Dacian Foncea a declarat: „Vom solicita la Ministerele Sănătății și al Finanțelor să ne aprobe casarea lui, chiar acum, la opt ani de funcționare, nu zece – cât prevede normativul. Vom solicita și eliberarea buncărului pentru ca, ulterior, să aducem, pe buget multianual, întins pe trei ani, un aparat de radioterapie”.
În Spitalul Municipal mai există un accelerator de particule nou, cumpărat cu 1,5 milioane de euro și furnizat de Ministerul Sănătății, în urma unei promisiuni a fostului ministru dr. Florin Bodog. Deși a fost instalat în spital în luna aprilie a acestui an, de atunci, acesta stă degeaba.
Zilele trecute, managerul de la Curteanu, a declarat că o comisie specială de la Viena trebuie să îşi dea avizul şi abia apoi se pot continua ultimii paşi pentru ca acceleratorul de la minister să fie pus în funcţiune. Foncea a subliniat că „hârtiile sunt încă din vară la Viena și se depun eforturi uriaşe pentru ca acest aparat să fie cât mai repede pus în funcțiune pentru pacienţi. Paşii urmaţi până acum au fost făcuţi cu câteva luni mai repede” decât timpul mediu pentru realizarea lor, dar se aşteaptă avizul comisiei de la Viena.
Şi încă unul e „pe vine”
Sunt promisiuni că el va fi pus în funcțiune până la finele anului, a spus managerul Foncea. Acesta a adăugat că se dorește achiziționarea a încă unui accelerator liniar, de back-up, menit să suplinească eventuala defectare a aparatului nou, nepus încă în funcțiune.
Foncea a mai anunțat că se intenționează, treptat, renunțarea la serviciile de aparatură ale Fundației Man, care deține 950 mp din parterul spitalului. De altfel, spune Foncea, Fundația Man ar fi fost de acord ca, din suprafața totală de 950 mp, să cedeze spitalului jumătate.
Ministerul descrie etapele parcurse
JB&Bihon.ro a solicitat opinia Ministerului Sănătății despre situaţia acceleratorului cumpărat chiar de această instituție. În răspunsul său, Ministerul Sănătății precizează că prin Unitatea de Management a Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) derulează „Proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar”, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), proiect nr. 8362RO, ratificat prin Legea nr. 179, la data de 16.12.2014.
În cadrul Componentei 1 a proiectului fost derulată și finalizată procedura de licitație internațională competitivă (ICB) pentru achiziția de echipamente specifice de radioterapie, pentru dotarea laboratorului de radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea, fiind semnat contractul de furnizare între MS-UMPBM și Elekta Limited UK în asociere cu SC Medlimpex 95 SRL, la data de 14.02.2018”.
De atunci încoace, pentru operaționalizarea echipamentelor de radioterapie la Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, Ministerul Sănătăţii a ţinut o evidenţă a etapizării acestui contract. MS specifică astfel că în „18.05.2018, urmare a corespondenței cu reprezentanții SCM Oradea, MS-UMPBM a recepționat din partea acestora planurile arhitecturale ale buncărului în cadrul căruia urma a fi instalat acceleratorul liniar de particule.
Planurile au fost necesare subcontractantului SC Medlimpex 95 SRL, firma Acon Design PM SRL, pentru elaborarea proiectului tehnic de amenajare a buncărului”. În 2 iulie 2018, Ministerul a recepționat proiectul tehnic de amenajare a buncărului și transmis prin curier, în aceeași zi, recepția, către Spitalul Curteanu Oradea.
În 2 august anul trecut, a fost primită aprobarea din partea unității sanitare pentru proiectului tehnic de amenajare a buncărului şi „a fost păstrată corespondența cu reprezentanții unității sanitare, în vederea informării cu privire la data depunerii dosarului pentru obținerea autorizației CNCAN, pentru amplasare construcție accelerator liniar. Fiind informați de fiecare dată că planurile de organizare arhitecturale ale zonei anexă buncărului se modifică, iar până ce acestea nu vor fi finalizate, nu va fi posibil a transmite dosarul de autorizare către CNCAN”.
Ultimele piese, acte
La începutul lunii ianuarie 2019, Ministerul a fost informat că a fost înaintat dosarul de autorizare către CNCAN, iar subcontractantul furnizorului a început lucrările de amenajare ale buncărului; acestea fiind finalizate la începutul lunii martie 2019.
O copie a autorizației CNCAN pentru construcție amplasare nr. SP 238, emisă la 29.01.2019, a fost recepționată la MS-UMPBM în 6 februarie anul acesta, iar furnizorul și-a planificat livrarea acceleratorului linear pentru jumătatea lunii aprilie 2019. La data de 15.04.2019, acceleratorul a fost livrat a și fost începută instalarea, finalizată prin semnarea certificatului de acceptanță, în 22 aprilie a.c.
„Pe toată perioada executării lucrărilor de amenajare ale buncărului, precum și în etapele de livrare și instalare a echipamentelor, MS-UMPBM a ținut legătura cu reprezentanții furnizorului, primind informații și poze în funcție de etapele de realizare a proiectului.
Furnizorul a livrat, până la jumătatea lunii iunie 2019, ultimile piese și accesorii, respectiv setul de laseri pentru accelerator”, a transmis MS.
Şase luni de întârziere
„Așa cum a fost comunicat cu reprezentanții unității sanitare, fără aprobarea proiectului tehnic de amenajare a buncărului și autorizația CNCAN de amplasare construcție, furnizorul nu a putut implementa activitățile cuprinse în contactul semnat încă de la data de 14.02.2018.
Termenul de implementare a contractului este de 9 luni de la data obținerii autorizației CNCAN pentru amplasare construcție de către beneficiarul echipamentelor. Întârzierea de aproximativ șase luni, calculată de la data primirii proiectului tehnic de amenajare, până la data la care a fost obținută autorizația CNCAN pentru amplasarea construcției, se datorează exclusiv Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea”.
Unitatea sanitară a înaintat dosarul pentru obținerea celei de-a doua autorizații din partea CNCAN (punere în funcțiune), autorizație obținută în 21 august a.c., iar între 24-26.08.2019, s-a realizat activitatea de colectare de date (beam data collection) la acceleratorul linear, activitate ce s-a finalizat cu succes.
După implementarea modelelor la acceleratorul liniar medical și efectuării testelor de audit clinic, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea poate înainta către CNCAN dosarul pentru obținerea ultimei autorizații, respectiv cea pentru utilizare.
Astfel, Ministerul Sănătăţii estimează că la începutul lunii decembrie 2019, echipamentele ar putea să fie operaționale, pentru a începe tratamentele necesare pacienților oncologici.
Trimite articolul
XDacian Foncea a desfiintat cateva posturi de asistent sef pentru a-si putea promova protejata focoasa cu care petrece in ultimele 3-4 luni mai mult timp decât ar fi normal intre 2 oameni casatoriti!
Nu exista asa ceva
E un familist convins si doar asta i da onorabilitatea