Un proiect inedit va fi lansat joi, 19 octombrie, la complexul President din Băile Felix. Organizatorii deja celebrului festival-concurs „D’ALE PORCULUI” lansează proiectul „GOOD CHEFS Oradea”.
„Aceasta este titulatura sub care intenţionăm să iniţiem o «Academie gastronomică» la Oradea. Mai precis, un loc unde bihorenii – pasionaţi, amatori şi profesionişti, copii şi adulţi, cunoscători sau doar admiratori ai gastronomiei – să aibă privilegiul să deprindă arta culinară”, a precizat Nicolae Pop, directorul Asociaţiei Culturale D’ART Oradea, organizatoarea evenimentului.
„GOOD CHEFS Academy” vrea să însemne cursuri de formare şi certificare recunoscute în Uniunea Europeană pe segmentele „Bucătar” şi „Cofetar-Patiser”. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi evaluate competențele și experiența persoanelor care deja profesează în aceste domenii.
„GOOD CHEFS Academy” mai vrea să însemne masterclass-uri, atât pentru amatori cât şi pentru profesionişti, cu specialişti de top, dar şi cursuri de gătit şi de alimentaţie sănătoasă pentru toţi, începând cu vârsta de 4 ani.
„Nu în ultimul rând, «GOOD CHEFS Academy» va promova, susţine şi reprezenta producătorii şi distribuitorii locali de produse şi servicii gastro”, a subliniat Nicolae Pop.
Prezent la conferinţa de prezentare a evenimentului, Ioan Şora, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, a vorbit despre greutăţile cu care se confruntă micii producători tradiţionali în a-şi desface produsele. Simona Bişboacă, producător de produse bio-eco, a subliniat că a întâmpinat dificultăţi din partea ministerului, mai degrabă decât din partea autorităţilor deconcentrate locale.
Evenimentul de lansare a proiectului va fi organizat de Asociaţia Culturală D’ART Oradea şi Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism România, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor (Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, Agenţia de Management al Destinaţiei) şi al Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Bihor.
Lansare şi obiective
Evenimentul de lansare a proiectului „GOOD CHEFS Oradea” va avea loc joi, 19 septembrie 2019, de la ora 18, la Complexul President din Băile Felix.
„Va fi prima întâlnire de lucru a reprezentanţilor industriei ospitalităţii şi ai producătorilor şi distribuitorilor de produse şi servicii gastro şi conexe din judeţul Bihor”, a explicat Nicolae Pop
Unul dintre obiectivele evenimentului este prezentarea şi promovarea micilor producătorilor bihoreni de produse alimentare tradiţionale. Un alt obiectiv este promovarea dezvoltării durabile, respectiv a turismului durabil în judeţul Bihor.
Prezentarea şi promovarea marilor producători şi distribuitori bihoreni de produse şi servicii gastro şi conexe şi stabilirea de parteneriate între producătorii, distribuitorii locali şi naţionali de produse sau servicii gastro şi conexe şi reprezentanţii locali ai industriei ospitalităţii sunt alte obiective. Organizatorii aşteaptă aproximativ 300 de participanţi, care vor deveni parte a unei baze de date judeţene reprezentative pentru acest domeniu.
În cadrul „GOOD CHEFS Academy” se va promova învăţământul profesional dual local cu specializările „Bucătar” şi „Cofetar-Patiser”. De asemenea, evenimentul va însemna şi o mai bună promovarea staţiunii Băile Felix şi a judeţului Bihor ca destinaţii turistice.
Participanţi şi program
La eveniment vor participa reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România, manageri ai restaurantelor, cofetăriilor-patiseriilor, barurilor, cluburilor, firmelor de catering, hotelurilor, pensiunilor, sălilor de evenimente etc. din judeţul Bihor, mici producători bihoreni de produse alimentare tradiţionale, mari producători bihoreni de produse alimentare, reprezentanţi ai altor furnizori bihoreni de produse şi servicii gastro şi conexe, reprezentanţi ai unităţilor de învăţământ bihorene interesate de învăţământul profesional dual, bucătari, cofetari-patiseri, ospătari, reprezentanţi ai ministerelor Turismului, Agriculturii, Mediului de afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului, Educaţiei şi ai direcţiilor judeţene deconcentrate.
Programul va cuprinde prezentări de produse şi servicii gastro şi conexe, prezentări de produse alimentare locale, cu degustare, demonstraţii de artă culinară, prezentări de modă. Meniul va fi compus din bufet rece – mezeluri, brânzeturi, legume etc. (produse exclusiv locale), bufet cald (ceafă de porc la grătar şi la cuptor, pulpă dezosată de pui la grătar, frigărui la grătar, cartofi aurii, legume la grătar, salate), viţel şi berbec la proţap; mititei la grătar cu cărbune, open bar, open cocktail & cafe bar.
open deserts area.
Citiți principiile noastre de moderare aici!