„Deşteaptă-te, române” şi „Gaudeamus” au răsunat luni, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, la intrarea a doi oaspeţi de prim rang: nimeni altul decât preşedintele Academiei Române – academicianul Ionel Haiduc, alături de unul dintre vicepreşedinţii săi, academicianul Marius Sala.
Respectă Medicina
Preşedintele Academiei a explicat de ce a acceptat invitaţia de a deschide «Zilele Medicale Orădene – ediţia 2012».
„Am primit cu plăcere invitaţia din două motive. Primul este că, din punctul meu de vedere, profesia de medic este una din cele mai respectabile. Medicii pot face minunile de care avem cea mai mare nevoie, uneori, în viaţă. În al doilea rând, am vrut să demonstrez că deşi Universitatea din Oradea se află lângă graniţă, nu este o universitate periferică. Sigur că, pentru a performa, e nevoie de pasiune, entuziasm, multă muncă şi chiar şi puţin noroc. Universitatea din Oradea are un număr foarte mare de studenţi astfel că poate şi trebuie să contribuie la dezvoltarea ştiinţei şi culturii în această zonă”, a declarat academicianul Ionel Haiduc, în aplauzele asistenţei.
Prim-academicianul ţării a prins din zbor şi ideea lansată cu câteva minute înainte de preşedintele Senatului Universităţii Oradea, Sorin Curilă, şi anume de a se crea un Institut de Cercetare sub egida Academiei Române.
„M-a surprins această propunere, dar într-un mod plăcut. N-aş putea spune acum, pe loc, care va fi domeniul de cercetare al unui astfel de Institut. S-ar putea opta, de altfel, pentru un Centru de Cercetare, fiindcă înfiinţarea unui Institut implică multă birocraţie, fiind nevoie şi de o hotărâre de Guvern. Însă un Centru de Cercetare se poate înfiinţa fiindcă ţine doar de autoritatea Academiei. Sigur, şi un sprijin de la autorităţile locale ar însemna mult.
Nu mi se pare nefiresc faptul că o asemenea propunere vine dinspre provincie. Nu folosesc termenul în sens peiorativ, fiindcă şi eu sunt provincial, cu origine clujeană. Bucureştiul e obişnuit cu instituţii de prim rang, institute şi activităţi de cercetare. Dar în provincie e mai mult entuziasm şi dorinţă de afirmare. Mă bucur că la Oradea există iniţiativă. Şi sunt convins că Zilele Medicale Orădene vor evidenţia contribuţiile medicilor orădeni. Vă doresc mult succes la prezentarea lucrărilor şi în aplicarea lor”, şi-a încheiat discursul academicianul Ionel Haiduc.
Ca fiu al Bihorului
La rândul său, vicepreşedintele Academiei, Marius Sala, a vorbit cald, din suflet: „S-a spus că sunt un fiu al Bihorului. Sigur, nu am cum să uit că m-am născut la Vaşcău. Aşa că puteţi conta pe mine ca fiu al Bihorului, adevăr care poate a contat şi pentru titlul de Honoris Causa pe care mi l-a acordat Universitatea din Oradea. Acum, la o lună de la împlinirea a 80 de ani, mă întreb ce am făcut în viaţă? Ce am putut! Recunosc că am avut şi şansă, după cum am spus şi în discursul de la Academie. De altfel, încă de când răsărisem un pic, mama mea mi-a spus că o să am noroc în viaţă, fiindcă m-am născut în zi sfântă, de Sfântă Mărie Mică. N-am stat însă cu gura căscată să-mi vină norocul. M-am străduit şi am depus eforturi în lupta pe care am dus-o în viaţă”.
Placheta pentru Ionel Haiduc
Citiți principiile noastre de moderare aici!