Este toamnă şi majoritatea gospodinelor se gândesc la salatele şi murăturile pentru sezonul rece. Pieţele orădene sunt pline cu legume de sezon. Preţurile nu sunt, însă, aceleaşi peste tot. Cine vrea să iasă în câştig, poate alege Piaţa en gross de legume şi fructe Obor.
Problema este că aici majoritatea comercianţilor vând la sac, dar mai sunt şi excepţii. Săptămâna trecută, majoritatea clienţilor Pietei Obor erau pensionarii, dar şi comercianţi din alte pieţe sau patroni de magazine.
„Este mai ieftin decât în celelalte pieţe şi la pensia noastră contează. De obicei de aprovizionăm de aici. Acuma am cumpărat să punem murături pentru iarnă”, a precizat Nicolae Pavel, un pensionar venit la cumpărături cu soţia.
Nu toţi comercianţii sunt încântaţi de vânzările pe care le fac. Dacă unii se lăudau cu vânzări de peste 100 de milioane de lei vechi la ora 10:00, alţii spun că de abia dacă au spart gheaţa. „Am venit tocmai de la Suceava cu cartofi. La noi s-au făcut foarte mulţi şi sunt mai ieftini. Aici merge când mai bine când mai rău”, ne-a declarat Petrică Maftei. Dacă la Piaţa Obor din Oradea cartofii se vând cu 1 – 1,2 lei kilogramul, la Suceava şi în zona Braşovului costă 60 – 70 de bani kilogramul.
Preţuri
Preţurile din Piaţa Obor sunt mult sub cele din celelalte pieţe ale oraşului, unele chiar la jumătate. Astfel, cartofii încep de la 1 leu/kilogram, vinetele tot de la 1 leu. Varza costă şi ea 90 de bani – 1 leu, iar ardeii kapia 3 lei/kilogram. Conopida se vinde cu 3 lei kilogramul, iar gogoşarii cu 3,5 lei. Morcovii costă 1,2 – 1,5 lei kilogramul, ceapa – 1 leu kilogramul, iar ceapa roşie 2 lei. Ridichea neagră se vinde cu 1,5 lei un kilogram, iar gogonelele cu 2 lei. Dar cel mai bine este să vă convingeţi singuri, la faţa locului. Toate preţurile sunt negociabile, mai mult sau mai puţin, în funcţie de cantitatea cumpărată şi de abilitatea de negociere celui care vinde sau cumpără.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!