Pieţele orădene abundă în aceste zile cu legume şi fructe de primăvară. Cireşele şi căpşunii, caisele şi piersicile te atrag cu aromele lor. La fel şi roşiile, ardeii sau castraveţii. Preţurile au coborât simţitor faţă de săptămâna trecută. Cu toate acestea, comercianţii se plâng de lipsa clienţilor, iar cumpărătorii de preţul prea mare al legumelor şi fuctelor. „Merge foarte slab. Vin pensionarii şi cumpără câte o jumătate de kilogram de roşii, spunând că vor mai veni şi mâine. Dar şi mâine vin tot cu aceeaşi bani puţini”, se plânge un comerciant.
„Nu ne putem permite prea mult. Trebuie să ne limităm. Pensiile sunt foarte mici, iar dacă vor scădea, va trebui să strângem şi mai mult cureaua”, declară Maria Venter, o pensionară orădeană.
Preţuri
Dacă în urmă cu o săptămână roşiile se vindeau cu 5 lei kilogramul, acum au coborât chiar şi la 2,50 lei. Ardeii s-au ieftinit şi ei la 3,50 de lei, de la 6 lei, iar fasolea a scăzut şi ea la jumătate de preţ, adică la 3 lei kilogramul. Zarzavaturile sunt şi ele din belşug la Piaţa Cetate şi la jumătate de preţ faţă de alte pieţe, precum Ioşia. O legătură de morcovi şi pătrunjel costă aici 1 leu, iar în Ioşia dublu.
Căpşunile şi-au menţinut preţul de săptămâna trecută, semn că se cam termină producţia. „Nu mai avem prea multe căpşuni. Grosul producţiei a fost în urmă cu două trei săptămâni”, a explicat un producător preţul destul de ridicat al kilogramului de căpşuni. Cine vrea să facă vişinată sau compot de vişine, acum este momentul să cumpere. Kilogramul costă 3,5 lei, dar în cantităţi mai mari se poate negocia. „Cine cumpără mai mult, mai lăsăm din preţ. Doar suntem la piaţă”, spune un vânzător de vişine.
Caisele şi piersicile au început şi ele să umple tot mai multe tarabe din Piaţa Cetate. Dacă până nu demult aceste produse erau doar din import, acum au apărut şi cele autohtone.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!