In aceeaşi Aula Magna în care, zilele trecute, senatorul-şef Sorin Curilă elogia o ex-multi-ministră actuală candidată la Parlamentul European, joi s-a ţinut o lecţie vie despre antagonismul dintre propagandism şi jurnalism. Beneficiarii lecţiei au fost studenţii absolvenţi ai Departamentului de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea.
Primele audieri electorale au venit chiar dinspre decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga.
„În barca învingătorilor”
Acesta şi-a axat discursul pe îndemnul de participare la vot, evident la cel de duminică. Apoi, decanul Horga a salutat faptul că, spre deosebire de alte ţări europene, „România nu are extremă-stângă şi nici extremă-dreaptă” ci doar stângă, centru şi dreaptă – adică trio-ul pe care Uniunea Europeană îşi fundamentează democraţia. În context, decanul proaspeţilor absolvenţi a scăpat şi „porumbelul” cum că „România are şansa de a se situa în barca învingătorilor din Parlamentul European”, fapt „ce nu ar scăpa neobservat”.
Mândru de Bangladesh…
Invitat la microfon, prefectul Claudiu Pop a început cu observaţii echilibrate, atenţionându-i pe absolvenţi că după ce se vor forma fie ca politicieni fie ca jurnalişti „vor deveni adversari, dar nu duşmani”. Dar apoi şi prefectul Pop a alunecat spre îndemnuri de participare la vot. Iar o parte a alocuţiunii a semănat de-a dreptul cu un slogan electoral abia interzis de Biroul Electoral Central. „Faceţi-vă mândri profesorii, faceţi-ne mândri pe noi pe toate meleagurile pe unde veţi păşi, faceţi-ne mândri că suntem români, mândri că aţi terminat Universitatea din Oradea”, a sfătuit Pop înainte de a fi scuzat de gazda Lia Pop că trebuie să plece la o întâlnire cu o personalitate „importantă”.
Voite sau involuntare, referirile electorale au fost taxate, spre final, de cadrul universitar şi jurnalistul Florin Ardelean, care a opinat că nu se cuvenea pomenită, la o festivitate de absolvire, participarea la votul de duminică.
Iar mai intransigent s-a dovedit a fi şeful de promoţie de la Jurnalism, Daniel Şuta. „Nu este suficient să fii mândru că eşti român. Dacă la sfârşitul zilei n-ai făcut nimic, poţi să fii şi din Bangladesh”, a spus Şuta în aplauzele colegilor. După primirea diplomelor s-a proiectat filmuleţul „Remember” închegat de studenţii jurnalişti din experienţele lor din facultate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!