Doar 800 de absolvenţi au participat la „Bursa generală a locurilor de muncă pentru absolvenţi” care a avut loc vineri, 26 septembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Cifră dezamăgitor de mică pentru directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, având în vedere că anul acesta în baza de date a agenţiei s-au înscris 2.400 de absolvenţi. „Era o ocazie unică de a lua contact cu angajatorii”, a subliniat reprezentantul agenţiei bihorene.
Anul acesta la „Bursă” au participat 58 de angajatori, care au oferit 927 de locuri de muncă, din care peste 150 pentru absolvenţii de facultate. Majoritatea ofertelor au fost din doemniul prelucrărilor mecanice, urmate de domeniul serviciilor şi comerţului.
În urma „Bursei” au fost selectate 460 de persoane pentru interviu dintre cele aproape 1.000 de persoane participante. Faţă de evenimentul similar de anul trecut, numărul societăţilor comerciale prezente a crescut de la 39 la 58, iar numărul ofertelor de locuri de muncă aproape că s-a dublat.
Doar unul din trei absolvenţi doresc să munceaască. Cel puţin aşa rezultă din cifrele prezentate de directorul executiv al AJOFM Bihor, Békési Csaba, în urma „Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi”, care a avut loc vineri, 26 septembrie 2014, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. „Dintre cei aproape 1.000 de participanţi, 800 au fost absolvenţi. Dacă avem în vedere că în anul acesta s-au înscris în baza noastră de date 2.400 de absolvenţi, cifra este mică. Nu ştiu ce ar trebui să mai facem ca să îi aducem la muncă”, a declarat Békési Csaba.
Acesta este de părere că persoanele care într-adevăr îşi caută un loc de muncă nu trebuiau să rateze un astfel de eveniment. „Era o ocazie unică de a lua contact cu angajatorii”, a subliniat reprezentantul AJOFM Bihor.
Ofertă bogată
Anul acesta la „Bursă” au participat 58 de angajatori, care au oferit 927 de locuri de muncă, din care peste 150 pentru absolvenţii de facultate. Domeniile au fost variate. „Aproximativ 25% dintre slujbele oferite au fost în domeniul prelucrărilor mecanice. 16% din ofertă s-a adresat domeniului comerţului, serviciilor, alimentaţiei şi turismului. Confecţiile de îmbrăcăminte şi încălţăminte au oferit 6% din numărul de locuri de muncă. Asta înseamnă că domeniul industriei uşoare nu mai predomină în Bihor”, a concluzionat directorul executiv al AJOFM Bihor.
În urma „Bursei” au fost selectate 460 de persoane pentru interviu. Faţă de evenimentul similar de anul trecut, numărul societăţilor comerciale prezente a crescut de la 39 la 58, iar numărul ofertelor de locuri de muncă aproape că s-a dublat.
Printre participanţii la „Bursă” au fost multe persoane care doreau să îşi schimbe locul de muncă şi au declarat că nu ar refuza o slujbă în alt domeniu. „Am terminat Resurse Umane în 2012 şi am lucrat ca dispecer la o firmă de transport. Nu aş refuza o ofertă din alt domeniu”, a precizat Ramona Deac, una dintre participantele la eveniment.
Domeniul asigurărilor a oferit, ca de obicei la ultimele evenimente de acest fel, multe locuri de muncă. Şi totuşi, lumea nu se prea înghesuie să lucreze în asigurări. Care sunt cauzele, a încercat să ne explice, Felicia Birta, manager relaţii clienţi la una dintre societăţile de profil. „Lumea nu prea este atrasă de domeniul asigurărilor din cauza lipsei unui contract de muncă, care să ofere un venit fix. Mai nou avem şi astfel de posturi. Pentru a reuşi în asigurări, este nevoie de spirit antreprenorial. Cine este dedicat meseriei câştigă bani buni”, a explicat Felicia Birta.
Una peste alta, „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi” a fost un câştig pentru cei care au dorit să-şi caute un loc de muncă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!