Absolvenţii de liceu din Bihor nu se grăbesc să se înregistreze la AJOFM. Până marţi, 16 iulie, doar 690 de absolvenţi de liceu, dintr-un total de circa 7.000, au trecut pe la agenţia judeţeană pentru a fi luaţi în evidenţă, potrivit informaţiilor primite de la Maricica Juca, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
„Termenul limită pentru înscrierea în baza de date a absolvenţilor de liceu este data de 31 iulie, urmând ca din luna august să fie puţi în plată. Pentru absolvenţii studiilor superioare şi a şcolilor postliceale termenul limită este 30 septembrie”, a precizat Maricica Juca.
Facilităţi
Absolvenţii care se înscriu în termen util în baza de date a AJOFM Bihor trebuie să ştie că pot beneficia de anumite facilităţi. În primul rând, dacă nu mai urmează o şcoală şi nici nu îşi găsesc un loc de muncă, beneficiază de indemnizaţie de şomaj, pe o perioadă de şase luni, în valoare de 250 de lei. Alte facilităţi de care beneficiază absolvenţii sunt: informarea, orientarea şi consilierea profesională în vederea găsirii unui loc de muncă; medierea între cererea şi oferta de pe piaţa muncii; programe de formare profesională în meserii solicitate pe piaţa muncii.
„În caz că reuşesc să se angajeze înainte de a expira perioada de şase luni în care primesc indemnizaţie de şomaj, absolvenţii vor primi şi indemnizaţiile pe restul lunilor după 12 luni de la angajare”, a precizat reprezentantul AJOFM Bihor. Mai mult, la angajare, absolvenţii mai beneficiază de o primă de absolvire de 500 de lei.
Firmele care încadrează absolvenţi beneficiază, de asemenea, de o serie de avanataje. Astfel, potrivit Art. 80 din Legea 76/2002, angajatorii care încadreaza în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceasta perioadă o anumită sumă de bani. Suma este egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă (500 de lei), pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal şi egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă pentru absolvenţii de învăţământ superior.
Citiți principiile noastre de moderare aici!