Elevii din clasele a XII-a vor şti ce au de făcut la terminarea liceului: dacă se angajează, dacă intră la o facultate sau dacă, pur şi simplu, nu îşi găsesc un loc de muncă. Reprezentanţii AJOFM Bihor au demarat o serie de consultări cu elevii din mai multe şcoli bihorene.
„Împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean am programat la consultări toate clasele a XII-a din judeţ. Am luat legătura cu şcolile şi ne-am înţeles asupra zilelor în care oamenii noştrii vor putea să le ofere consultaţii viitorilor absolvenţi. Vrea să aducem în baza noastră de date cât mai mulţi absolvenţi”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor. Una dintre aceste întâlniri a avut loc vineri, 12 mai 2017, la Liceul Don Orione din Oradea.
În faţa a circa 30 de elevi s-au aflat Delia Florian – consilier superior la AJOFM Bihor, Simona Burdean – consilier Eures şi Simona Dejeu – inspector de specialitate la Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane.
Elevi informaţi
Delia Florian i-a informat pe elevii prezenţi despre avantajele de care beneficiază dacă se înscriu în baza de date a AJOFM în 60 de zile de la obsolvire, indiferent dacă iau sau nu bacalaureatul. „În primul rând beneficiaţi de informare şi consiliere gratuită. Vă putem face un profil educaţional, vă putem spune care sunt cererile pe piaţa forţei de muncă, ce cer angajatorii, cum să vă faceţi un CV profesionist, cum să vă prezentaţi la un interviu de angajare. În al doilea rând, dacă vă angajaţi, după momentul înregistrării, beneficiaţi de o primă de activare, de 500 de lei. În cazul în care, după cele 60 de zile nu vă găsiţi un loc de muncă, puteţi să intraţi în şomaj. Veți beneficia de indemnizaţie de şomaj de 250 de lei/lună, timp de şase luni. În al treilea rând, beneficiaţi de cursuri de formare profesională gratuite”, le-a explicat Delia Florian elevilor.
Simona Burdean le-a arătat viitorilor absolvenţi la ce să fie atenţi atunci când vor să se angajeze în străinătate. „Dacă vă angajaţi prin Eures nu veţi avea probleme în străinătate. Locurile de muncă pe care noi le avem sunt din toate domeniile, de la muncitori necalificaţi, până la studii superioare. Salariile sunt bune, dar trebuie să aveţi în vedere că şi acolo veţi plăti impozite, veţi plăti chirie. De asemenea, trebuie să cunoaşteţi o limbă de circulaţie internaţională sau limba ţării în care vă angajaţi”, a precizat Simona Burdean.
Elevii au fost informaţi cum să se ferească să fie victime ale traficului de persoane, ce trebuie să facă în aceste cazuri şi unde să se adreseze, de către inspectorul de specialitate Simona Dejeu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!