O expoziţie interesantă a fost organizată la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Oradea. Expoziţia s-a realizat datorită a 35 de deţinuţi care au reuşit să creeze practic din nimic lucruri deosebite.
Persoanele private de libertate au realizat câteva zeci de obiecte colorate, confecţionate unele doar din hârtie, altele doar din săpun, dar şi câteva picturi.
Răbdare
Unul dintre autorii exponatelor de origami e din Târgu-Mureş şi e încarcerat la Oradea de nouă ani şi jumătate. Omul mai are de ispăşit încă trei ani, dar de o vreme are cu ce să îşi mai umple timpul fiindcă şi-a găsit o ocupaţie, pe care spune că o va păstra ca hobby. Omul a realizat origami sub formă de lebede şi, în faţa aparatului video al Jb, a făcut o scurtă demonstraţie. Bărbatul a explicat că pentru a confecţiona o lebădă mare de mărimea celei expuse a avut nevoie de două zile, timp în care a făcut 1.500 de triunghiuri mici din hârtie, pe care apoi le-a asamblat pentru a da forma lebedei.
Anca Holonec, coordonatorul activităţii de ocupare a timpului liber şi ofiţerul psiholog al Penitenciarului ne-au spus că cei 35 de bărbaţi care au creat exponatele preferă acest tip de activitate multor alte programe aflate în derulare şi asta pentru că îi detensionează şi le face plăcere să creeze.
Ar fi păcat
Prezent la expoziţie, criticul de artă orădean Ramona Novicov a opinat că aceste abilităţi dobândite ar trebui fructificate după ieşirea din Penitenciar. Aidoma abilităţilor care se dobândesc în şcoală şi pe care omul le uită apoi şi calităţile aparte descoperite la unii deţinuţi din Penitenciarul Oradea ar trebui susţinute şi după ce aceştia ies din detenţie. „Sunt lucrări de calitate, dar sunt convinsă că nu le-ar fi făcut în nicio altă circumstanţă. Este foarte bine că aici se pune accent pe creativitate, pentru că izvorul creativităţii poate ieşi în acest mod la lumină. Ar fi foarte bine ca noi, cei care suntem catalizatori să nu lăsăm această forţă creativă născută aici ci să încercăm să creăm un cadru, eventual cu ajutorul autorităţilor locale, pentru ca aceste persoane să poată să creeze şi după ieşirea de aici”, a declarat criticul de artă care a informat că va încerca, alături de şefii Penitenciarului, să obţină de la autorităţile locale un spaţiu unde foştii deţinuţi cu abilităţi excepţionale să aibă unde să şi le fructifice, în folosul comunităţii, după ce ies din închisoare.
De altfel, Penitenciarul a mai organizat expoziţii în timpul cărora unele lucrări au fost licitate, iar banii primiţi au fost folosiţi parte din ei pentru materiale la atelierul din Penitenciar, parte în buzunarul autorului, fiind astfel şi un ajutor şi o motivare pentru deţinut.
Cât despre deţinutul care a explicat cum realizează origami, e posibil ca acesta să îşi schimbe părerea şi să nu facă doar un hobby din talentul şi răbdarea lui ci poate chiar un business.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!