Incidenţa mare a diabetului face din această afecţiune o problemă de maximă importanţă socială pentru că omul bolnav de diabet are anumite limite fizice care, inevitabil, determină limitări sociale şi profesionale. Pentru a diminua aspectele sociale induse de diabetul zaharat, este nevoie de o implicare fermă a lumii medicale, a societăţii civile în controlul acestui fenomen. În fiecare zi, 200 de copii din Întreaga lume sunt diagnosticaţi cu diabet.
Ziua de 14 noiembrie a fiecărui an este declarată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca Ziua Mondială Împoriva Diabetului. Prin aceasta se doreşte atragerea opiniei publice asupra acestei importante probleme de sănătate atăt la nivel individual cât şi social.
Această zi a fost marcată şi în localitatea Vadu Crisului. În acest sens, răspunzând invitaţiei adresată de către Primăria Comunei Vadu-Crişului şi Colegiului Tehnic din localitate, o echipă de la specialişti ai Direcţiei de Sănătate Publică Bihor a susţinut activităţi de informare-educare a locuitorilor comunei.
Astfel, dr. Călin Sonea, medic primar Sănătate Publică şi sociolog Adina Lazăr au desfăşurat o activitate de informare-educare-comunicare cu elevii claselor a II-a şi a III-a, având ca temă „Abecedarul Sănătăţii – Alimentaţia Sănătoasă”. În cadrul acesteia, s-au prezentat şi discutat următoarele: de ce mâncăm (rolul şi importanţa alimentaţiei în creşterea organismului şi în menţinerea sănătăţii); ce mâncăm (piramida alimentelor); când mâncăm (orarul meselor); cum mâncăm (reguli de igienă alimentară şi comportarea civilizată la masă); pericolele unei alimentaţii nesănătoase (obezitatea, diabetul şi alte îmbolnăviri ce pot fi determinate de aceasta).
Interactiv
Susţinută şi de doamnele învăţătoare de la cele două clase Mioara Gavriluţ şi Aurora Reti , activitatea a fost interactivă, mesajele, modul de transmitere a acestora şi mijloacele didactice utilizate fiind adecvate vârstei şi nivelului de înţelegere al elevilor care s-au dovedit a fi foarte receptivi şi interesaţi de subiectele abordate şi care s-au implicat cu multă plăcere în activitate. La sfărşit elevii au fost răsplătiţi cu mici daruri: creioane grafice cu jucărie, pastă de dinţi şi batistuţe de hârtie. Doamnelor învăţătoare le-au fost oferite materiale didactice-suport (caiete de lucru pentru elevi şi îndrumare pentru părinţi) cu ajutorul cărora să poată continua activitatea de informare-educare a elevilor pe această problematică în cursul anului şcolar prezent precum şi în următorii ani şcolari.
I.H-A.L.
Citiți principiile noastre de moderare aici!