Are numai 22 de ani, dar se numără printre cei mai cunoscuți make-up artiști din țară, cu un background profesional impresionant, machiaje realizate la diverse concursuri și festivaluri de beauty și numeroase editoriale de frumusețe. Este vorba de Antonia Lestyan, studentă în anul IV la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea (specializarea Medicină Generală) care, de curând, și-a lansat propria carte despre machiaj – ,,Abecedarul machiajului. Pentru o poveste de succes”. În fapt, singurul manual complet de machiaj scris în România.
[eadvert]
Pentru Antonia, menirea machiajului este să înfrumusețeze și să înnobileze și uneori să corecteze. Prin intermediul cărții lansate, tânăra și-a propus să aducă o schimbare în standardul de predare a machiajului.
,,Am încercat să înglobez, în cele 240 de pagini ale cărții, tot ceea ce am simțit că a lipsit din cursurile pe care le-am urmat în toți cei șapte ani de când practic machiajul și tot ceea ce ar trebui să cunoască orice persoană care dorește să devină make-up artist înainte de a ajunge să profeseze”, a dezvăluit Antonia.
Subiectele pe care Antonia încearcă să le ilustreze în manualul de machiaj sunt educaționale, cu referire la sănătatea tenului. Pentru că, este de părere aceasta, în primul rând trebuie să îți înțelegi tenul și, în funcție de nevoile sale, să alegi produsele potrivite de skincare și make-up.
Sfaturi practice
Abordarea este una inedită, iar informațiile sunt foarte bine structurate în cele 29 de capitole, împărțite în trei mari secțiuni: prima, dermato-cosmetică și materii prime folosite în industria machiajului (o parte mai științifică) și cea de-a doua, în care discută efectiv despre istoria machiajului, produse de machiaj, teoria culorilor, proporții, corecții, tipuri de machiaj, precum și despre ustensilele și produsele de care este nevoie pentru a le realiza. A treia parte este dedicată celor care doresc să devină make-up artiști și pe care autoarea a denumit-o ,, Tipsuri din viața unui make-up artist”. În această ultimă parte, ea dă sfaturi practice despre cum un make-up artist trebuie să interacționeze cu clientele și despre cum să aibă încredere în sine, cum să se promoveze, cum să își realizeze un portofoiu atractiv sau ce trebuie să facă pentru a se dezvolta.
,,Orice bagaj de cunoștințe începe cu o bază solidă, iar în această carte, deși este un manual de machiaj, nu veți găsi doar niște tipuri de machiaj și ustensilele și produsele de care aveți nevoie pentru a le realiza, ci veți începe cu descoperirea și înțelegerea pielii și funcțiilor ei și cum influențează toate acestea realizarea unui machiaj, apoi, totul despre produsele de make-up, istoria machiajului, teoria culorilor și multe, multe altele, pe care însă nu vreau să le divulg acum, ci vă las să le deslușiți singuri citind cartea”, a explicat autoarea.
Toate noțiunile dermato-cosmetice existente în carte au la bază pregătirea și cunoștințele sale acumulate în cadrul cursurilor de la Facultatea de Medicină.
Biochimia tegumentului și tipuri de ten
,,Acesta este și motivul pentru care, de fapt, mi-am permis să fac o abordare atât de amănunțită despre piele, biochimia tegumentului, analiza tipurilor de ten și așa mai departe. Toate aceste informații acumulate la facultate au fost dublate și de cele aplicate în industria înfrumusețării pe care le-am preluat de la mama mea – Marieta Lestyan, medic estetician. Petrecând foarte mult timp în cabinet alături de ea, am putut vizualiza cazuri reale, astfel încât să pot să pun în carte toate explicațiile de care cei interesați au nevoie pentru a se descurca în orice situație”, a mărturisit ea.
Deși poate părea o abordare științifică și laborioasă, volumul este unul scris pe înțelesul tuturor, indiferent că este vorba de un profesionist sau doar de un pasionat sau o pasionată de acest domeniu.
,,Poate sună exagerat, dar cred că o astfel de carte este vitală pentru un profesionist, mai ales în condițiile în care, la ora actuală, formarea profesională din România în domeniul machiajului, din punctul meu de vedere, merge în jos și este un lucru extrem de grav. Se urmărește doar cantitatea, cât mai multe cursante care să ajungă absolvente, însă, din păcate, s-a uitat ce era mai important și anume, calitatea. Nu mai există o bază de cunoștințe pe care să le asimileze, se predau doar tipuri de machiaje și gata. Dacă am sta să analizăm, am vedea că așa apar atât de multe probleme ale tenului: atât timp cât nu știi să analizezi ceea ce ai în față, nu poți să ai un rezultat bun și mulțumitor pentru clientă.
Acesta este și motivul pentru care consider că această carte este un factor de schimbare. Cel care o va parcurge până la final, va ști cum să analizeze corect tenul clientei, ce produse să aleagă și cum să realizeze un machiaj impecabil sau chiar un automachiaj, dacă nu vorbim doar despre profesioniști.
Sfatul meu este să investiți în educația voastră, pentru că doar așa vom reuși să schimbăm ceva în România”, a mai îndemnat Antonia Lestyan.
Parcurs lung
Șapte luni i-au luat autoarei să realizeze acest manual. Șapte luni de muncă zilnică, extrem de multă cercetare și zile întregi petrecute în fața laptopului pentru a o scrie.
,,Partea de machiaj propriu-zis însumează cei aproape șapte ani de lucru în acest domeniu și, bineînțeles, numeroasele cursuri urmate pentru a mă perfecționa. Când vine vorba de coloristică, primul mentor pe care l-am avut și de la care știam deja tot ce aveam nevoie pentru a profesa a fost și este tatăl meu. Ulterior, am urmat cursuri de coloristică și matematica culorilor cu traineri din Rusia, precum Ludmila Tarakanova sau Natalia Naida”, a mai mărturisit tânăra.
De-a lungul celor șapte ani de când profesează în domeniu, Antonia a participat la numeroase seminarii, workshop-uri și maserclass-uri unde a avut ocazia să descopere secrete de frumusețe și viață plină de la traineri naționali și internaționali, precum: Anca Rădulescu, Alex Abagiu, Marian Tănase, Andra Manea, Sylwia Schiffmann, Felix Shtein, Denis Kartashev, Olga Tomina, Iuliana Sandu, Einat Dan, Cristian Bucă etc. ,,Inițierea în machiaj am realizat-o la Școala de cosmetică și machiaj dr. Manuela Răvescu în București, pentru că știam că toate informațiile sunt atent selectate și verificate astfel încât să îmi pot începe drumul în mod corect. Pe lângă cunoștințele dermato-cosmetice, de coloristică și de machiaj, am urmat un curs de marketing pentru industria de beauty cu trainerul Oxana Novacovici, dar și un curs despre fotografia macro, pentru a acoperi și aceste domenii, foarte exploatate la ora actuală. Nu trebuie să uităm că machiajul este un domeniu în continuă evoluție, o artă în permanentă metamorfozare și ține de noi, profesioniștii, să evoluăm odată cu ea și să investim în noi și în educația noastră, iar acum, prin această carte, aveți oportunitatea de a descoperi date de actualitate, explicate într-un mod logic și ușor de înțeles, dar care sunt și aplicabile”, este de părere Antonia Lestyan.
Cartea este certificată prin ISBN al Editurii Universității din Oradea, recunoscut de CNCSIS și prin descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României, fapt ce atestă că este o lucrare cu conținut științific. La câteva zile de la lansare, cartea a fost cerută de profesorii și studenții Facultății de Cosmetică Medicală din Târgu Mureș.
,,Dincolo de aspectele ce țin de realizarea propriu-zisă a unui machiaj, trebuie subliniată necesitatea cunoașterii unor noțiuni bine structurate de dermato-cosmetică, deoarece un machiaj reușit necesită o piele bine îngrijită. Astfel, lucrarea de față aduce o contribuție semnificativă nu doar machiajului, ci mai ales nivelului de predare a acestei arte, întrucât prezintă noțiuni clare despre corelațiile dintre piele și un machiaj impecabil, precum și aspecte biochimice, analize amănunțite, exemple concrete și explicații detaliate. Lucrarea este cu siguranță o noutate în domeniul înfrumusețării, fiind deosebit de folositoare atât ca instrument de predare, cât și oricărui profesionist sau pasionat al domeniului, deoarece deschide porțile unui univers educativ complex”, a scris, în prefața cărții, conf. univ. dr. Marieta Lestyán de la Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea.
Trimite articolul
XLa anisorii ei, cat experienta poate avea? Dar oricum, bravo ei.