Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o nouă avertizare hidrologică COD GALBEN în intervalul 22.06.2020 ora 12:00 – 25.06.2020 ora 24:00, pentru râurile: Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad) și avertizare COD PORTOCALIU în intervalul 22.06.2020 ora 12:00 – 25.06.2020 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – bazin amonte S.H. Gurahonţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gurahonţ (judeţele: Hunedoara şi Arad).
Cote de apărare depăşite
La ora actuală, se înregistrează depășiri ale cotelor de apărare la stațiile hidrometrice: Chișineu Criș (jud. Arad), pe Crișul Alb, unde cota de atenție (CA) este depășită cu 142 cm, la Sărsig (jud. Bihor) pe valea Fânațelor, unde cota de atenție (CA) este depășită cu 21 cm și la stația Ghilești (jud. Satu-Mare), pe valea Checheț, unde cota de atenție (CA) este depășită cu 44 cm. În ultimele 24 de ore, în județul Bihor, cele mai semnificative precipitații s-au înregistrat la următoarele stații hidrometric: la Tărian 64l/mp, la Marghita 42,5 l/mp, la Chiribiș 39,8 l/mp, la Aleșd 38,2 l/mp și la stația hidrometrică Sânmartin 33,1 l/mp .
„În noaptea de duminică spre luni, 21 pe 22 iunie, pe fondul precipitațiilor abundente și a scurgerilor pe versanți, au avut loc revărsări pe Valea Izvor în localitatea Aleșd, pe Valea Secătura în localitatea Peștiș și pe Valea Huta în localitatea Lugașu de Sus. Angajații ABA Crișuri au intervenit în mod special în zona podurilor pentru a degaja blocajele formate de viituri. Aceste fenomene au afectat mai multe gospodării din zonă dar și lucrările de apărare de tip consolidare mal cu piatră brută, pe o lungime de 20 m, pe Valea Izvor și consolidarea din gabioane, pe o lungime de 250 m pe Valea Secătura”, a spus Ionel Avrigeanu, directorul ABA Crișuri.
De asemenea, sâmbătă și duminică angajații Sistemului Hidrotehnic Idependent Crișul Alb din cadrul ABA Crișuri au intervenit în localitatea Ciungani (jud. Hunedoara) unde Valea Prăvăleni a măturat mai multe drumuri, poduri și gospodării.
În prezent, debitele se mențin crescute astfel că, pe rârul Crișul Alb, la stația Chișineu Criș (jud. Arad), debitul este de opt ori mai mare decât media multianuală, pe râul Crișul Negru, la stația Zerind ( jud. Bihor), debitul este de două ori mai mare decât media multianuală iar pe râul Crișul Repede, la stația Oradea, debitul este de trei ori mai mare decât media multianuală.
Pe tot parcursul avertizărilor hidrologice, specialiştii ABA Crişuri fac măsurători şi monitorizări în regim special astfel încât informațiile să ajungă prompt la toate instituţiile responsabile cu intervenţia în caz de inundaţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!