Acesta prespune întubarea pârâului pe ultima porţiune rămasă la suprafaţă, unde se produc şi cele mai multe deversări de reziduuri menajere şi construirea unei reţele de canalizare care să preia deversările din gospodării. Edilii se aşteaptă la mici scandaluri în zonă, pentru că anexele din gospodării care sunt prea aproape de cursul apei trebuie dărâmate. „5 metri lângă fiecare curs de apă a al statului. Sunt coteţe aflate la 1,5 metri”, spune Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri.
Întubarea Pârâului Paris şi realizarea unei reţele de canalizare pentru riveranii acestuia ar trebui să rezolve problema mirosurilor pestilenţiale de la deversarea Pârâului Paris, în amonte de Podul Dacia. Proiectul este comun, al Administraţiei Bazinale Ape(ABA) Crişuri şi al Primăriei, finanţarea ar putea veni din fonduri europene nerambursabile.
„Pârâul Paris prezintă probeme pentru municipalitate de ani buni. Datorită diferenţei de nivel, el a fost mereu o sursă de poluare a apelor Crişului Repede prin evacuările masive de ape uzuale de la imobilele situate pe ambele maluri ale pârâului”, a spus primarul Ilie Bolojan
Lucrarea de intubare se va realiza de către Administraţia Bazinală, urmând ca în paralel, Compania de Apă Oradea SA să asigure lucrările aferente canalizării menajere şi pluviale.
„În anii 1950 s-a încercat rezolvarea problemelor create de aceste pârâu – afluet al Crişului Repede printr-o intubare parţială, dar apoi lucrările au fost abandonate. Acum am încercat realizarea unui proiect care să îmbunătăţească factorii de mediu. Momentan ministerul a aprobat caietul tehnic. Sperăm ca în primăvară să putem începe lucrarea”, a spus directorulPasztor Sandor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!