Sâmbătă, 14 aprilie, o echipă de nouă specialiști în intervenții rapide s-a deplasat în localitatea Bătuța, județul Arad, pentru a susține echipele ABA Mureș în cazul poluării râului Mureș.
Practic, barajele ABA Crișuri vor închide linia de apărare constuită în amonte de cei de la ABA Mureș și ABA Banat. Pe parcursul zilei de sâmbătă, până noaptea tărziu, echipa ABA Crișuri a montat sistemul de ancorarea pentru două baraje transversale menite să oprească unda de poluare care se estimează ca va ajunge în localitate pe parcursul zilei de duminică, 15 aprilie, dupa ora 12. ”Întrucât debitul râului Muerș a fost mare, iar curentul apei destul de puternic, pe parcursul nopții barajele nu au fost întinse pe luciul de apă pentru a nu fi distruse. La ora actuală echipa ABA Crișuri întervine cu două pompe de recoltare hidrocarburi, cu 250 kg de perlită, o substanță specială de absorbție hidrocarburi, cu un baraj din estacade pe o lungime de 200m și altul din material absorbant pe o lungime de 150m. Dacă situația o va impune suntem pregătiți să construim și al treilea baraj”, a precizat directorul tehnic al ABA Crişuri Ioan Oprean, coordonator intervenție Crișuri.
Poluare
Reamintim cititorilor că în data de 13 aprilie 2018, la ora 12:40, s-a produs o poluare accidentală cu ulei (de tip MOL Turbine 32K şi MOL Turbine 46K), pe râul Mureș, aval 100 m de Termocentrala Iernut, județul Mureș. ABA Mureș a intervenit la sursă pentru stoparea poluării (la Termocentrala Iernut).
Conform Fișelor de Produs, uleiul de turbină nu conține PCBs şi PCTs (bifenil policloruraţi şi trifenil policlorurat), având un impact redus asupra mediului. Poluarea cu ulei produsă, pe râul Mureș, s-a dispersat pe o lungime de circa 10 km și o lățime de aproximativ 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue. Până în prezent, aceasta s-a deplasat în aval, până la limita județului Alba. Nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!