Festivalul SculptFest de la Căbeşti, ajuns abia la a treia ediţie, a crescut de la un an la altul.
„Născut la poalele munților Pădurea Craiului, într-un cadru natural de poveste, SculptFest este locul magic unde timp de trei zile vă veți încărca cu liniștea naturii și energia muzicii. Haideți alături de noi să redescoperiți cultura, meșteșugul popular și tradițiile noastre autentice, într-un intinerariu artistic dintre tradițional și modern”, anunţă organizatorii.
Festivalul va începe mai întâi în 22 iulie, cu şase ateliere. Anul acesta au avut prioritate cei din comunitatea locală, după cum ne-a mărturisit Corina Ene, primarul comunei Căbeşti. 80% locurile au fost ocupate de cei din comună, având participare gratuită la taberele de creație organizate de luni până vineri între orele 11:00 – 16:00, în şcoala din Căbești. Cei care doresc să se înscrie şi sunt dinafara comunei Căbeşti, vor trebui anul acesta să îşi suporte cheltuielile. Vor fi ateliere de: caval, olărit, opinci, măști tradiționale şi încondeiat ouă.
Tabăra de caval cu Centrul Cultural Subcarpaţi
Tabăra de Caval va fi organizată de Centrul Cultural Subcarpați, oferind două cursuri: „Tu, Cu Mana Ta” și „Tot Ce Suflă”. Cei înscrişi se vor bucura de o atmosferă specială, de o vacanță de vară alături de membrii Centrului Cultural Subcarpați și alți artiști invitați.
Adrian Mihaiu este un meșter român din zona Prahovei, localitatea Chiciureni. „Tu, Cu Mâna Ta” este atelierul pe care Adrian îl susține, atelier care pune în valoare meșteșugul făuririi Cavalului. De ani buni se îndeletnicește cu meșteritul fluierului, despre care se spune că este cel mai vechi instrument muzical „pentru a înveseli zeii, oamenii și animalele”. Are nenumărate fluiere, cavale şi tilinci, a creat cimpoaie și buciume. A lucrat la ele ani buni pentru că „lemnul, aerul (suflu) și omul au nevoie de timp pentru a se armoniza și a genera sunetul care cântă și încântă”.
În atelierul „Tot ce suflă”, talentatul muzician Gabi Groza îi va învăţa pe cei înscrişi să cânte la caval. Vor explora tehnici de suflat, de articulație și de control al sunetului, descoperind secretele interpretării muzicale autentice. Gabi Groza, cu vasta sa experiență și pricepere, îi va îndruma în dezvoltarea abilităților lor muzicale și în exprimarea emoțiilor prin intermediul acestui instrument deosebit.
Tabăra se va încheia, ca şi anul trecut, cu Concertul de Caval din Peștera Meziad, în 27 iulie.
Atelier de încondeiat ouă
„Bihoreanul cu opinci” (Flavius Boiț) vine dintr-un deal de sat al „Țării Beiușului” şi a crescut cu ouăle împristite în casă. Flavius vine la SculptFEST de ceva vreme și vine pentru a împărtășii dragostea lui față de tradiții, folclor și artă. El va susține atelierul pentru încondeierea ouălor atât în tabăra din școala, cât și în festival.
„Ce înseamnă pentru mine a duce tradiția mai departe? Ei bine, nu e un lucru ușor, dar nici greu. Nu e ușor pentru că trebuie să vorbești arhaic despre cât de bogată în tradiții și obiceiuri era viața satului de odinioară. Trebuie de fiecare dată să mă prezint impecabil în fața celor care mă ascultă, practic retrăiesc de fiecare dată acele momente ori de câte ori vorbesc despre ele. Este ușor dacă ești crescut în vatra satului, dacă ai stat pe genunchii bătrânilor să le asculți legendele care te făceau să nu-ți fie foame nici somn pentru că le-aș fi ascultat într-una.
Cu toate că fac parte dintr-o generație tehnologizată, am înrudit tradiționalismul cu modernismul și am transpus atât pe ouă acest lucru, cât și în lămpile pe care le-am creat special ca dispozitive care topesc ceara și o mențin caldă la o temperatură optimă și constată. Acesta este traista pe care o port pe umăr și mă străduiesc să culeg informații pe care să le adun în ea, pe baza acestor informații dăruiesc mai departe noilor generații și nu numai tot ce este mai frumos despre arta împristirii ouălor.”
Atelierul de olărit
Ana Florea este educatoare, cu o vechime de 20 de ani în învățământ şi scrie de câțiva ani o poveste frumoasă în Țara Binșului prin implicarea și dăruirea ei.
În urma cu 5 ani, din dorința de a reînvia un meșteșug aproape uitat in zona ei, s-a apucat de olarit. Ana e autodidact şi descoperă în fiecare zi câte ceva din tainele lutului.
„Sunt convinsă că noi, oamenii putem învăța orice şi că fiecare lucru nou învațăt ne îmbogățește viața şi sufletul. Mai cred că adulții au datoria de a pune la dispoziţia copiilor şi tinerilor toate resursele materiale şi spirituale de care aceştia au nevoie pentru a se dezvolta. Asta fac si eu: descopăr şi dau mai departe. Blidele de lut încă ne amintesc de străbunici, de curăţenie, de simplitate şi de viaţa de la ţară ”, spune Ana pe pagina evenimentului.
Ana Florea va susține atelierul de olărit în tabăra de creație SculptFEST dar şi în festival, unde va ține ateliere gratuite pentru olărit și unde veţi găsi obiectele făcute cu de ea.
Atelier de măști tradiționale
Un alt atelier va fi susţinut de meșterul care dă viață măștilor tradiționale: Vasile Șușca.
Vasile Șușca din Săcel este meșterul care dă viață măștilor de drac și moș pe care le coase. Este unul dintre personajele pitorești ale Maramureșului care cucerește prin graiul său şi prin poveștile despre lumea satului, despre tradițiile și obiceiurile locului, despre măștile sale.
„Măștile pe care le coase nu sunt doar suveniruri de agăţat pe perete. Sunt purtate și azi în preajma sărbătorilor de iarnă. Măștile meșteșugite de Vasile Șușca, care este pasionat și de muzică și pictură, au ajuns în colecții de pe întreg mapamondul”, scriu organizatorii.
În anul 2022, meşterul a primit titlul de Tezaur Uman Viu. Înatelierul lui Vasile Șușca, măștile imită bătrânețea într-un mod amuzant. Fiecare mască reușește să fie diferită prin culori sau expresii. Meşterul va fi prezent şi în weekendul de final cu atelierul de măști tradiționale și cu măștile confecționate de dânsul.
Atelier de opincărit
Meșterul opincar vâlcean Ilinca Alexandru va susţineun atelier în care se vor descoperi valorile naționale, meșteșugurile, tradițiile și confecționarea opincilor. Va fi prezent şi 26-28 iulie cu atelierul lui de opincărit, unde veţi putea găsi opincile din piele de porc, căciulile de blană și curelele realizate de dânsul.
Alexandru Ilinca este ultimul opincar din Oltenia, singurul care a reușit să-l încalțe în opinci pe Regele Carol al III-lea al Marii Britanii, pe Președintele Franței și președinți ai României.
„Opinca se confecţionează de la vârf cu gurguiul. Tivul opincii se numeşte îngurzit, şi se tiveşte până la călcâi, după care se bagă nojiţa şi e bună de mers cu ea. Noi, astăzi, facem opinci dacice. Cu încrețire la vârf, cu o singură nojiță, cu deschidere pentru apă: intră pe la vârf, iese pe la călcâi. Tot strămoşii noştri au inventat lanțul de pus la opinci, să nu alunece pe zăpadă. La început, au înfășurat niște obiele mai vechi peste picior, apoi au pus bucăți de sfoară de-a curmezișul tălpii, dar se rupeau şi s-au gândit la lanțuri subțiri, care țin ani mulţi”, spune Ilinca Alexandru.
Tabără de pictură „Între Lumi”
În cadrul festivalului SculptFest, în perioada 22 iulie – 2 august se va desfășura tabăra de creație artistică „Între lumi”, care va fi găzduită de La Busuri Camp și Asociația Orizont Verde în parteneneriat cu Primăria comunei Căbești, pe platoul Runcuri din Roșia.
În cadrul taberei vor crea artiști plastici profesioniști din țară și străinătate: Lia Popescu (Timișoara), Sorin Nicodin (Timișoara), Gabor Papp (Marghita), Cristina Gloria Oprișa (Satu Mare), Alina Alen Bogdan (Olanda), Țăroi Ioan (Brașov), Țăroi Victoria (Brașov), Mosorescu Gheorghe (Brăila), Drimceanu Gabriela (Iași), Drimceanu Sabin (Iași) și Angela Szabo (Roșia).
Tabăra își propune să exploreze prin intermediul picturii legătura dintre simbolistica populară tradițională a satului românesc și arta contemporană. Coordonatorului taberei de creație este artistul plastic bihorean Angela Szabo. Artiștii, în 27 iulie, își vor prezenta o parte din lucrări la festivalul SculpFest.
Festival pe Valea Sohodol
Festivalul SculptFEST reprezintă evenimentul de încheiere a celei de-a treia ediții a Taberei de Creație Artistică din Căbești, care se desfășoară între 22 și 28 Iulie. Spre deosebire de ediţiile trecute, când ultimele trei zile de festival aveau loc pe Valea Dâlbii, anul acesta, festivalul s-a mutat pe Valea Sohodol. Primăriţa Corina Ene motivează mutarea spunând că îşi doreşte să promoveze toate zonele turistice din comună. În plus, accesul la zona de festival este mai facil.
De vineri până duminică, vizitatorii se vor putea bucura de târgul producătorilor locali și artizanilor, mâncăruri alese și licori tradiționale, atelierele de olărit, opinci, măști tradiționale şi încondeiat ouă, la care se va adăuga atelierul de nuiele susţinut de meşterul Dinu Perva şi atelierul de „Inițiere la culesul de ciuperci sălbatice comestibile” cu Quim Rueda, spaniolul venit acum 14 ani în România şi stabilit în satul Colești.
Vor mai fi drumeţii, tură de biciclete, traseu off-road cu Asociația Pedalăm, program de via ferrata pentru cei mai curajoşi, jocuri şi activități pentru copii cu Prietenii Veseliei. Va fi chiar şi un curs de prim ajutor organizat de Serviciul de Ambulanță Bihor, duminică un atelier Yoga & Mindfulness cu Ancuța Ciortan, iar cei care vor să plece acasă cu o amintire în plus, vor putea avea caricaturi și portrete realizate de Iancu Avram.
Pe scena festivalului, va fi un spectacol susţinut de Școala din Căbești & Grup Folcloric Căbești, ia concertele vor fi oferite de vineri de Frații Jdieri şi Floare de Maidan, sâmbătă de Frate Gheorghe şi Subcarpați, iar duminică de Taraful Cleante & Diana Matei. Intrarea la festival este gratuită!
La SculptFEST vor fi două zone de campare în Valea Sohodol, una la 400 de metri înainte de scenă, şi o alta în spatele scenei, la 300 de metri distanţă.
Organizatorii festivalului sunt Primăria Comunei Căbești și Asociația Dăruiește Vise. Proiectul cultural este finanțat de Ministerul Culturii, Primăria și Consiliul Local al Comunei Căbești și Asociația Dăruiește Vise.
Organizatorii caută şi voluntari la SculptFEST, între 26-28 iulie. Termenul limită pentru înscrieri este 16 iulie. Cei care se înscriu voluntar, vor avea prioritate să participe gratuit la taberele de creație organizate în perioada 22-26 iulie în Căbești (caval, olărit, opinci, măști tradiționale, încondeiat ouă). Doritorii se pot înscrie aici: https://forms.gle/eHZUxvRn1juhZ7ha8
„Contează poveştile frumoase care se nasc după eveniment dintr-o comunitate mică”, spune Corina Ene, iniţiatoarea acestui festival. Sunt turişti care au venit la fiecare ediţie şi au format legături de suflet cu oameni din comuna Căbeşti. În plus, localnicii se bucură că pot să îi găzduiască, le este drag să le povestească despre tradiţii, să le arate portul lor şi să le prezinte cu mândrie locurile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!