Sunt generații în memoria cărora încă e vie explozia centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei, dar și spre zonele estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.
[eadvert]
Daniela Olărița a absolvit Facultatea de Arte Vizuale a Universității din Oradea, secția de Design Vestimentar și a ales să prezinte la absolvire, în Gala Diplomelor, o colecție inspirată din acest dezastru, intitulată „Chernobyl”.
Semnal de alarmă
„Fenomenul Cernobîl a început să mă intereseze încă de pe băncile școlii, când am început să mă documentez. Mai apoi am vizionat un scurt serial anglo-american de televiziune, care înfățișează o dramă istorică și ecranizează povestea adevărată a uneia dintre cele mai mai catastrofe, povestind despre curajul femeilor și bărbaților care s-au sacrificat pentru a se salva de la un dezastru. După care am făcut documentația asupra accidentului nuclear de la Cernobîl, dar și a oamenilor care au luptat și și-au pus viața în pericol pentru a opri acest accident, fapt ce nu poate să nu te marcheze. M-am gândit că aș putea transpune trăirile și ceea ce am acumulat pe parcursul documentării într-o colecție. Această colecție își propune să contureze prin gama cromatică, formă și compoziție, ideea de libertate inviduală, e și un semnal de alarmă cu scopul de a trezi conștiința socială spre un comportament responsabil față de mediul înconjurător. Vibranța și în același timp sumbrietatea se regăsesc atât în materialele propuse și în culori, dar și în liniile de construcție a pieselor vestimentare, ele fiind mai lejere și mai comode. Cu toate că în colecție predomină culoarea gri în mai multe tonuri, culorile vibrante ies în evidență prin detaliile decorative prezente și sunt în relație, completând ansamblurile vestimentare.
Denumirea colecției e dată chiar din locul unde a avut loc accidenul nuclear, care a fost cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Colecția vorbește despre radiații, dezastrul ecologic din urma exploziei, dar și despre devierile de la normele implementate de regimul politic, despre populația care a avut de suferit și despre natura care a fost afectată. Prin urmare, această colecție are scopul de a emite un semnal de alarmă către societate, de a trezi conștiința spre un comportament responsabil față de mediul înconjurător”, explică designerul Daniela Olărița.
Tânăra spune că a ales ca domeniu de studiu „Modă – Design Vestimentar” , fiindcă de mică a simțit o atracție spre modă și haine.
„Întotdeauna modificam sau adăugam ceva la haine, după gustul meu. Fiind din Republica Moldova am vrut să aleg o țară nouă, dar nu tare departe de casă. Având cunoscuți în Oradea la alte facultați, am ales și eu să studiez aici. Desigur, am rămas plăcut surpinsă de acest oraș și îndeosebi de arhitectura și oamenii de aici. Visul meu după absolvire este de a pleca în Portugalia și să îmi deschid propriul atelier, dezvoltându-mă acolo”, ne-a mărturisit Daniela Olărița.
Coordonator al colecției a fost lector universitar dr. Olimpia Urdea. Proiectul Gala diplomelor a fost realizat în colaborare cu Asociația „Arta Educației și Frumuseții”, iar manechinele prezente la eveniment provin de la Agenția M Model România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!