Sărbătoare în Comunitatea Evreiască din Oradea. Membrii comunităţii, prietenii şi apropiaţii lui Simon Erno s-au adunat ieri să-l cinstească la împlinirea unui secol de existenţă. Războaiele, lagărul de exterminare de la Auschwitz, greutăţile şi nici boala nu l-au răpus. Bătrânul le-a dezvăluit celor prezenţi secretul longevităţii.
,,Mă simt foarte bine. Văd bine. Citesc. Urmăresc şi astăzi ştirile. Ca să ai o viaţă aşa de lungă trebuie să respecţi mâncarea, munca şi băutura. Tot ce-i multă strică’’, a spus bătrânul.
Simon Erno s-a născut în 10 aprilie 1910, în Oradea. Tatăl său a fost pantofar, iar mama lui croitoreasă. A rămas orfan la vârsta de cinci ani. Sora sa, Ilinka, a fost pentru bătrân ca o mamă. Nu are studii superioare, a făcut doar Şcoala Generală evreiască la Oradea. Timp de 35 de ani a lucrat ca şofer la Fabrica de spirt de aici. Din cauza mai multor afecţiuni nervoase a fost nevoit să renunţe la şoferie.
Muncă silnică
În 1940, Simon Erno a fost deportat la Auschwitz. A scăpat ca prin minune din lagărul de exterminare. De aici a fost dus la muncă silnică în Rusia, unde a stat doi ani de zile.
Nu a vrut nici măcar să audă de tristul episod de la Auschwitz. Ne-a spus că acest capitol îl răscoleşte prea tare şi-i face rău. Suficient de rău încât să nu ne poată împărtăşi experienţele pe care le-a trăit în lagărul de exterminare.
Centenarul s-a limitat doar să ne spună că ruşii au fost mulţumiţi de munca pe care a prestat-o, iar scăparea din detaşementul de muncă forţat din Rusia a venit ca un miracol de la un locotenent major rus, care era evreu şi care i-a facilitat eliberarea. Întors la Oradea, până la pensionare a lucrat în marochinărie.
La evenimentul de ieri au participat şi reprezentanţi ai Primăriei Oradea. Viceprimarul Gheorghe Carp i-a oferit centenarului o diplomă de excelenţă pentru contribuţia adusă societăţii. De la sărbătorirea acestui eveniment nu au lipsit tortul şi florile. Cei prezenţi au închinat şi o cupă de şampanie în cinstea sărbătoritului.
Felix Koppelman, preşedintele Comunităţii Evreieşti, l-a felicitat pe enoriaş, spunând că Simon Erno este un om cu care comunitate pe care o conduce s-a mândrit. Acesta speră ca evenimentul să se repete peste doi ani, când evreii din Oradea ar urma să-l sărbătorească pe Scharcz Geson, în vârstă de 98 de ani.
Crina Dobocan
Maria Sarca: O viaţă cât un secol
Citiți principiile noastre de moderare aici!