Femeia (49 de ani) nu a fost niciodată bolnavă, iar în spital nu a fost decât atunci când şi-a adus pe lume copiii, un băiat şi o fată. Vineri însă, femeia a suferit un avc henoragic cu inundare ventriculară. Un echipaj al Ambulanţei Beiuş i-a acordat primul ajutor medical şi a asistat-o până la Spitalul Judeţean. Starea ei de sănătate era foarte gravă încă de la internare. Sâmbătă, femeia a intrat în moarte cerebrală, diagnostic confirmat atât de neurologul Alexandra Comănescu cât şi de neurochirurgul Clement Miron.
Dr. Carmen Pantiş, coordonatorul judeţean pe probleme de transplant, a început protocolul în cauză şi a anunţat copiii victimei. Aceştia ştiau însă de posibilitatea prelevării de organe, prin care mama lor, care nu mai avea nicio şansă de supravieţuire, putea să dea şanse la viaţă mai multor suferinzi de pe lista lungă de aşteptare la operaţii de transplant.
Cei doi copii (de 22 respectiv 27 de ani) au dat dovadă de o putere neîntâlnită, reuşind să suporte cu demnitate atât tragedia căzută ca un trăznet pe capul lor (ei nu şi-au prea văzut mama bolnavă) cât şi vestea tragicului final pentru mama lor şi au acceptat operaţia de prelevare.
Experţii Radu Zamfir şi Andrei Nica, de la Bucureşti şi Cornel Burghele cu Silviu Moga şi rezidentul Dan Enache, toţi trei de la Cluj, au sosit duminică dimineaţă la Oradea pentru a conduce operaţia de prelevare de organe.
Intervenţia a început duminică, la ora 11:00, la Spitalul Judeţean, şi s-a derulat cu ajutorul doctorilor Tudorel Sabău, Rodica Gilău, Alexandra Gociu (anestezişti), Claudiu Pop (ortoped), rezidenţii Sorin Ianceu şi Mihai German (chirurgie) şi Asia Butnaru (rezident oftalmolog). La procesul şi apoi operaţia de prelevare de organe au ajutat şi asistenţii Ramona Koppelmann, Crina Iancu, Violeta Gal, Gabriela Puşcaş, Gergely Otto, Otilia Lezeu şi Simona Sfăt.
Experţi din Bucureşti şi Cluj
În urma operaţiei de la Oradea, ficatul a fost preluat (în condiţii de siguranţă) de către experţii de la Bucureşti pentru a fi dus în vederea transplantării la Spitalul de la Fundeni. Aceeaşi echipă a preluat corneea, ţesuturile osoase şi tendoanele, care au fost duse tot în Capitală, pentru a salva alte vieţi.
Rinichii au fost preluaţi de către experţii de la Cluj şi duşi în condiţii de siguranţă maximă la Cluj, pentru intervenţii de transplant pentru grav bolnavi de pe lista de aşteptare.
Aceasta este a şapteaprelevare de organe efectuată anul acesta la Oradea, Bihorul fiind în continuare detaşat pe primul loc la numărul de astfel de intervenţii, datorită simţului civic dobândit în ultima perioadî prin informarea corectă despre importanţa prelevării de organe umane.
Act benevol
De subliniat că toate operaţiile de prelevări de organe umane sunt activităţi medicale voluntare, personalul medical venind şi din tura liberă doar pentru a salva alte vieţi omeneşti. Niciun cadru medical nu este remunerat, actul fiind benevol, efectuat de cadre medicale cu experienţă şi care doresc să îşi aducă aportul la salvarea de vieţi omeneşti. La fel, donarea de organe este benevolă, aparţinătorii fiind singurii care pot să îşi dea acceptul, benevol,
Listele de aşteptare de la pentru rudele lor aflate în moarte cerebrală. Ministerul Sănătăţii cuprind sute de români grav bolnavi, care trăiesc cu respiraţia la gură aşteptând să sune telefonul şi cineva să îi anunţe că ficatul sau rinichiul sau cordul bolnav le va fi înlocuit fiindcă aparţinătorii altor bolnavi aflaţi în moarte cerebrală au acceptat donarea de organe.
În lipsa intervenţiilor de prelevare de organe, sute de români bolnavi ar fi condamnaţi la moarte.
Otilia Sandor
Viaţă nouă datorită bihorencei
Inima bihorencei va bate de acum în pieptul unui tânăr din Alba
Citiți principiile noastre de moderare aici!