În momentul în care o persoană donează sânge este întrebată dacă vrea să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem. Dacă se va găsi o vreodată o compatibilitate, donatorul va fi rechemat pentru testare. În acel moment se prelevă din nou sânge și dacă este compatibil, 9 gene din 10, peste 90%, atunci va putea dona celule stem.
Există posibilitatea de a dona din măduvă (sub anestezie totală) sau din sânge periferic (noninvaziv, se donează prin afereză). Perioada de refacere a unui donator durează aproximativ 14 zile.
„Aceste celule stem vindecă 90% dintre persoanele ce suferă de boli canceroase ale sângelui, însă probabilitatea de a fi găsiți compatibili cu cineva este infimă, 1 la 500 000. Din cauza asta dorim să se înscrie cât mai multe persoane în acest registru, pentru a salva cât mai multe vieție. Momentan, 149 de persoane așteaptă un donator compatibil, ceea ce este foarte mult”, precizează Beatrice Leahu, psiholog în cadrul Centrului de Transfuzii Sanguine Oradea.
Până în prezent, în România au fost efectuate 10 transplanturi, iar doi dintre donatori au fost din județul Bihor.
„Gestul ăsta l-aș face de oricâte ori este nevoie”
Crescut în centre de plasament, Truszkai Attila, în vârstă de 27 de ani, este al doilea donator de celule stem din județul Bihor. Attila a ajuns în baza de date a donatorilor de celule stem în anul 2015, după ce a donat sânge pentru a ajuta o colegă de la locul de muncă.
„Încurajez și alți cetățeni să se înscrie în registrul donatorilor de celule stem pentru că pot ajunge să salveze o viață”, transmite Attila.
Bihorul, pe locul 1
Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea a început să înscrie voluntari în Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din anul 2014.
Cu aproximativ 7 000 de bihoreni înscriși în acest registru, județul Bihor este pe primul loc în țară. La nivel național sunt înscriși aproximativ 40 000 de donatori.
Potrivit Beatrice „Momentan avem din nou 3 cereri pentru persoane care sunt găsite compatibile. Urmează ca aceștia să efectueze o serie de analize pentru a avedea dacă întrunesc toate condițiile de compatibilitate.
Primul donator din județul Bihor a fost înregistrat anul trecut, fiind chiar un doctor, Abel Moca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!