Tehnicianul criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Nicolae Meseşan, a primit breventul de inventator pentru îmbunătăţirile pe care le-a adus instrumentarului folosit la locul omorurilor sau altor fapte grave, precum şi la accidente. Inovaţiile s-au bucurat deja de atenţia anchetatorilor din România şi Ungaria, la diferite simpozioane, iar specialiştii studiază posibilitatea producerii lor în serie.
Actuala bandă decimetrică este o fâşie de plastic, de 10 metri, imprimată cu dreptunghiuri albe şi negre de câte 10 centimetri. „Este subţire, îşi schimbă poziţia la o adiere de vânt şi se poate greşi la numărarea decimetrilor. Banda propusă de mine este inscripţionată în metri, centimetri şi milimetri. Are două feţe, patru culori, şi se rulează cu un dispozitiv în propria carcasă. Pentru a o putea folosi în plan vertical, am conceput şi un dispozitiv triunghiular, dotat cu raportor circular pentru determinarea unghiurilor, magnet de fixare a dispozitivului pe piese metalice, inel de fixare a carcasei şi a benzii”, a explicat Meseşan. Dispozitivul mai are telemetru digital cu infraroşu şi lanternă profesională. „Astfel se stabileşte clar, la faţa locului, data şi ora la care s-a făcut cercetarea, temperatura mediului ambiant şi a cadavrului, unghiurile terenului şi a obiectelor relevante, lungimile, distanţele, volumul etc”, a adăugat tehnicianul criminalist.
Şi jetonul folosit pentru fixarea corpurilor delicte la faţa locului a fost îmbunătăţibil. Noul jeton este piramidal şi are o busolă fixată în vârf. Din orice direcţie este fotografiat, numărul este vizibil. În plus, are un trepied telescopic, util pe terenuri denivelate sau cu vegetaţie înaltă.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!