Pesta porcină africană a reapărut pe raza judeţului Satu Mare. Pesta porcină africană este o boală virală, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100%. Această boală afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine, având o perioadă de incubaţie de 3-15 zile în mod obişnuit sau de 3-4 zile în forma sa acută.
Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulți ani în carnea de porc congelată.
Virusul depistat în judeţul Satu Mare a fost confirmat de autoritaţile române şi de Organizaţia Internaţională pentru Epizootii. „La nivelul judeţului Bihor a fost activat Centrul local de control al bolilor. A fost efectuată analiza riscului de pătrundere a bolii pe teritoriul județului și a fost elaborat și adoptat Planul de măsuri de prevenire a pătrunderii acestei boli în Bihor. Noi monitorizăm în continuare situaţia”, ne-a spus Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a avut întâlniri în acest sens cu reprezentanţii fondurilor de vânătoare, dar şi cu medicii veterinari de liberă practică.
Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.
Măsuri
Pentru a proteja porcii de această boală, medicii sanitari veterinari recomandă să nu intraţi în adăposturile unde sunt crescuţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică.
Porcii trebuie crescuţi doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici. Nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie. De asemenea, este recomandat să nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalii) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.
Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne precum moartea rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt, temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 grade) şi stare febrilă, roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, dar şi stări de vomă și diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.
În aceste cazuri trebuie să anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!