Din totalul de 162 sancțiuni aplicate, 17 (10%) au fost sancțiuni în domeniul sănătății și securității în muncă și 145 (90%) au fost sancțiuni în domeniul relațiilor de muncă.
„În domeniul sănătății și securității în muncă, au fost controlate 53 unități, pentru abaterile de la normele de securitate și sănătate în muncă s-au dispus 46 de măsuri de remediere și au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, din care 6 sunt avertismente și 11 amenzi în valoare de 65.000 lei. În luna august, au fost cuprinse în activitatea de îndrumare și control 118 unităţi din domeniul public, mixt şi privat. Au fost constatate încălcări ale reglementărilor legale în vigoare în domeniul legislației muncii, Codului Muncii, H.G.161/2006, etc“, transmite ITM Bihor.
Pentru abaterile de la reglementările legale în vigoare, s-au dispus măsuri de remediere și au fost aplicate 145 de sancțiuni contravenționale, dintre care 101 avertismente şi 44 amenzi în valoare totală de 806.600 lei.
Aproape 50 de persoane, fără un contract de muncă
În domeniul relațiilor de muncă, în luna august, din totalul de 145 sancțiuni, cele mai multe (126) au fost date pentru neconformități altele decât munca nedeclarată, din care: 28 amenzi în cuantum total de 118.600 lei și 98 avertismente. De asemenea, 19 sancțiuni au fost pentru neconformități pentru munca nedeclarată și subdeclarată, din care 16 amenzi în cuantum total de 688.000 lei și 3 avertismente.
Pentru munca nedeclarată s-au aplicat 15 amenzi în valoare totală de 680.000 lei și 3 avertismente. Au fost depistate 16 societăți comerciale care practicau muncă nedeclarată, fiind identificate 51 persoane prestând activitate nedeclarată. Dintre acestea: 44 de persoane, din cadrul a 15 unități, nu aveau încheiat contract individual de muncă; 6 persoane, din cadrul a două unități, au fost primite la muncă fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității și o persoană depistată prestând activitate din cadrul unei unități cu contractul de muncă suspendat.
Pentru munca subdeclarată (acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată a salariului și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale,) s-a aplicat 1 amendă în valoare totală 8.000 lei. Aceste abateri au fost constatate în domenii precum construcții, transport alternativ, comerț cu ridicata.
Potrivit ITM Bihor, „la data de 31.08.2024, numărul angajatorilor activi în judeţul Bihor este de 26.220 cu un număr de 167.092 salariaţi activi. Numărul contractelor individuale de muncă active la data de 31.08.2024, în judeţul Bihor, este 190.182“.
Trimite articolul
Xamenzi la aia care NU decarteaza 90% din firmele bihorene au NEREGULI privind angajati si conditiile de munca, acolo se da un tricou,boxe,televizor plic etc in functie de ce se produce
La flotele cu uber, bolt , când mergeți ? Toți sunt fără carte de muncă !
-
Bai, daca vrei pret redus trebuie sa tsi cheltuieli. De ce sa platesti taxe si la stat? Plus ca 300mii euto a fost spaga la primarie pentru ss ii lase in pace. Au platit spaga destul
-
La fel ar trebui verificati si taximetristii
-
Ce să verifice ITM-ul la taximetriști ? Cartea de muncă ? Ai impresia că am scris aiurea de flotele de ubăr și bolt ???? Sau ești un ubărist de la flotă fără carte de muncă și casă de marcat fiscală ?
-
La Shaorma Nation când mergeți ?! Pfui, aluniecă pă Criș in jos.
Da firmele astea sunt No Name !!? N.ar strica să dați și niste nume
Luați firmele de medicamente de pe Corneliu baba….p…..la condica de prezenta, te angajează pe un post și te pune pe 3 posturi….