Deși la nivel mondial se profilează o criză alimentară, nimeni nu pare să înțeleagă prin ce situații critice trec producătorii români. Firmele lui Iosif Pazuric au „pagube colosale”, pierderi de milioane de euro în sectorul de creștere al porcilor. Iosif Pazuric, managerul grupului de firme „Nutrientul“, care activeză în domeniul agribusiness, a vorbit pentru postul național de televiziune despre ceea ce l-a obligat să producă numai 80.000 de capete de porci pe an, în condițiile în care deține o capacitate de 160.000 de capete.
[eadvert]
Pesta porcină și prețurile uriașe ale cerealor sunt doar doi dintre factorii care pun în pericol business-ul lui Iosif Pazuric,bazat pe zootehnie, clădit în 30 de ani. Iar amploarea afacerii pare să nu-l ajute, ba chiar din contră. Iosif Pazuric a explicat pentru „Fermierii României”, emisiune difuzată de TVR 1, că a început afacerea cu nutrețuri concentrate, având o producție de 120.000 tone/an. Încă de la începutul anilor 90, beneficiarii acestor nutrețuri – crescătorii de porc și pasăre au început să se stingă, datorită „conjuncturii și a dobânzilor uriașe”.
Managerul grupului de firme „Nutrientul” a explicat că, pentru a avea beneficiari pentru nutrețuri, a început să achiziționeze ferme de creștere a porcilor și a păsărilor.
Are acum o fermă de selecție de 500 de scroafe, o fermă de reproducție de 5.000 de capete, o fermă pentru tineret de 14.000 de capete, de unde face transferuri în cele două ferme de îngrășare, de 14.000 de capete, respectiv de 26.000 de capete.
„Avem o capacitate anuală de 160.000 de capete de porci, dar producem 80.000 capete anual, ne-am redus la jumătate. În 2019 am avut prima lovitură cu pesta porcină. Din 2019 până în prezent, am avut 21 de blocaje, care ne-au produs pagube colosale. Am pierdut câteva milioane de euro pe sectorul creșterii porcilor. Avem activități conexe, fabrica de nutrețuri e un generator de profit, comerțul cu cereale e o altă zonă în care am reușit să mai facem puțin profit și să acoperim o parte din pierderile generate de sectorul de porci. Din păcate și sectorul de pasăre, unde avem o capacitate de 1 milion de pui pe serie, a urmat același trend până acum o lună și jumătate, când prețurile au început să crească și să fie susținute”, a declarat Iosif Pazuric pentru TVR 1.
7 milioane de pui produce anual ferma omului de afaceri, adică 2.000 de tone de pui viu pe an.
Carnea e exportată, e valorificată intracomunitar, merge către Ungaria, există un parteneriat cu un mare abator de acolo, care livrează la Palota puiul de o zi și preiau apoi carnea de pui în condițiile pieței. De 15 ani, firma livrează carne de pui în Ungaria către un furnizor pentru marile lanțuri de distribuție. Până acum, managerul grupului de firme „Nutrientul” spune că de obicei achiziționa cereale „de la recoltă, la recoltă”, prețurile la recoltare fiind mai mici. Acum însă, fiindcă „prețurile la cereale sunt fabulos de mari, stăm în expectativă și achiziționăm doar pentru 1-2-3 luni, nu mai facem stocuri ca până acum”, chiar dacă are o capacitate de depozitare în silozuri de 120.000 de tone.
Omul de afaceri continuă cu mari eforturi să susțină planul de investiții, inclusiv din fonduri europene. Anul trecut a finalizat o investiție pentru 60.000 de găini de reproducție. Avea un program pentru a susține un ciclu complet pentru 3 ferme: tineret, adulte și stație de incubație, dar din păcate, s-a calificat doar un singur proiect. Iosif Pazuric spune că așteaptă cu interes programul ministrului Chesnoiu, care vrea să stimuleze producția la porc și la pasăre, pentru a termina investiția în zona de reproducție pui de carne.
Omul de afaceri spune că pentru un mare consumator cum e grupul de firme pe care îl conduce, energia regenerabilă e foarte atractivă, reducând drastic costurile. După calculele sale, un parc fotovoltaic s-ar amortiza în patru ani. Un parc fotovoltaic i-ar asigura independența energetică pentru 15-20 de ani. Investițiile în energii regenerabile i-ar aduce omului de afaceri reduceri de costuri de 20% la creșterea puilor. Până atunci, a redus efectivele.
Foto: captură video
Trimite articolul
XSaracu, mi-e si mila de el……
-
Eu propun sa punem fiecare oradean cate un euro sa il ajutam pe domnul Pazuric sa treaca cu bine aceasta pierdere el este un plus valoare al orasului si noi astia multi nu trebuie sa lasam un amarat sa sufere mai alesc ca noi nu dam la un copil bolav care nu poate fi operat aici, doar pentru ucraineni dam si ii plimbam cu avioanele in Danemarca, hai sa il ajutam pe domnul Pazuric ca el a ajutat orasul mai ales zona Iosia auducandule un parfum de porcine fara euri total bio
Problema cu energia electrica se poate rewzolva simplu prin instalarea panourilor fotovoltaice mai ales ca are bani plus ca sunt si programe de finantare in acest domeniu, dar romanul in loc sa actioneze se vaita mereu si se plange.
Mi e mila de el!!!😂sa va spun o poveste dragi orădeni?
Domnul Pazuri tocmai și a mutat ferma de porci la 200 m de casa mea (loc Ciumeghiu) și a făcut proiect și a obținut autorizații (habar nu am cum) construindu-si o ferma de porci nerespectând distanța de 1000 m de la o casa rezidențiala. Firma nu e pe numele lui și din câte am înțeles e pe numele ginerelui sau.
Sunt in proces de 2 ani de zile dar am răbdare și sper sa se facă dreptate, oricum ma voi duce pana la capăt!!!
O nulitate, nici macar umana.
Nu stiu cat este de iubit acest patron insa, raman la parerea ca fiecare patron roman de buna cuvinta, bun angajator si bun producator trebuie sprijinit.
Undeva trebuia să se reorienteze profitul neoneros, obținut din “ingineriile imobiliare” făcute cu “amicul” Bolojan, pe vremea când acesta din urmă era primar și cumpăra în numele municipiului teren cu 100 Euro/mp, de la Paszurik care cumpărase inițial același teren cu 8 Euro/mp cu nici un an mai devreme.