Bihorenii fac furori în ochii celorlalţi români. Marţi noapte s-a efectuat a patra prelevare de organe din 2009, la Oradea.
Un bărbat la 42 de ani, dintr-un sat aflat lângă Oradea, a suferit luni un stop cardiorespirator şi a intrat în comă profundă. Coordonatorul judeţean pe probleme de transplant, dr. Carmen Pantiş a demarat protocolul în vederea prelevării de organe, a vorbit cu familia şi a anunţat Agenţia Naţională de Transplant din România.
Familia pacientului a impresionat-o pe doctoriţă: „Aparţinătorii au un suflet extraordinar de mare. Nu îmi găsesc cuvintele pentru a reda recunoştinţa pe care le-o port pentru gestul făcut, în pofida suferinţei provocată de decesul pacientului”, a relatat dr. Pantiş.
Bihorul – locul I
Singura problemă era legată de experţii din Bucureşti, care marţi dimineaţă s-au aflat la Timişoara, tot pentru a coordona o intervenţie similară. Medicii orădeni, cu bucureştenii şi cei din Cluj şi Timişoara au intrat în legătură directă şi au reuşit ca operaţia de prelevare de organe să aibă loc în timp util, marţi, chiar după prelevarea de la Timişoara. Doctorii din Bucureşti au pornit marţi dimineaţa din Timişoara, s-au întâlnit pe drum cu colegii de la Cluj, au predat rinichii prelevaţi de la pacientul din Timişoara şi au venit la Oradea.
Marţi seară, în jurul orei 23:00 a început intervenţia la pacientul de 42 de ani. Echipele din Cluj şi Bucureşti au condus operaţia, împreună cu colegii lor de la Spitalul Judeţean: dr. Monica Filip, dr. Rodica Gilău (anestezişti), dr. Dan Dejeu şi Mihai German (chirurgi), dr. Corina Hânciu (oftalmolog), dr. Claudiu Pop (medic ortoped) şi Dan Pobrici (rezident ortoped). Intervenţia de prelevare de organede la Spitalul Judeţean s-a încheiat miercuri, în jurul orei 5:00.
Aceasta este a patra prelevare de organe de la Oradea efectuată în 2009 şi survenită la o distanţă de doar trei zile de la precedenta. În noaptea de vineri spre sâmbătă, familia unui bărbat în moarte cerebrală a acceptat donarea de organe. Rinichii prelevaţi de la el au şi fost transplantaţi la doi pacienţi din Cluj, care acum se simt bine.
În fapt, în 2009 au existat 7 persoane declarate cu moarte cerebrală, dar trei dintre ele nu au putut deveni donatori de organe din motive medicale (virus C etc).
Cu cele patru prelevări efectuate, Bihorul se situează pe primul loc în România la numărul de prelevări de organe din acest an, numărul total fiind în prezent de 15. Şi anul trecut Bihorul a fost pe primul loc la numărul donatorilor de organe, cu ajutorul cărora au fost salvate şi vindecate zeci de vieţi omeneşti.
Otilia Sandor
A treia prelevare de organe din 2009, la Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!