Când a venit la conducerea AJOFM Bihor, în urmă cu un an, Békési Csaba avea planuri mari. Vorbele mari pe care le spunea, cum că vrea să transforme agenţia dintr-una socială care plăteşte indemnizaţii de şomaj într-una de ocupare, nu au prea fost luate în seamă de multă lume. Se credea că erau vorbe pentru presă, care să dea bine la început de mandat.
La un an de la acele vorbe, cifrele vorbesc de la sine, iar schimbările profunde din rândurile şomajului bihorean pot fi văzute cu ochiul liber.
Indemnizaţi în scădere
Astfel, numărul şomerilor înregistraţi în Bihor la sfârşitul lunii noiembrie 2014 a fost de 9.537, cu 751 mai puţini faţă de sfârşitul anului 2013 (10.288 de persoane). Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu aproape 1.950, de la 5.039 la finele anului 2013 la 3.090 la sfârşitul lunii noiembrie 2014.
„Începând cu luna martie 2014, numărul şomerilor indemnizaţi s-a redus datorită scăderii numărului de persoane concediate, dar şi datorită încadrării în muncă a acestei categorii de persoane. Comparativ cu aceeaşi lună a anului 2013, se observă o scădere mare a numărului de şomeri indemnizaţi respectiv 1.456, ceea ce a dus implicit la reducerea cheltuielilor cu măsurile pasive, respectiv plata indemnizaţiei de şomaj şi contribuţiile de asigurări sociale aferente”, susţine Békési Csaba. De remarcat este faptul că în luna noiembrie 2014, numărul persoanelor intrate în evidenţă şi provenite din concedieri de personal a fost de 243 persoane, iar în luna noiembrie 2013 a fost de 410 persoane.
Ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor este de 68%, numărul acestora a scăzut faţă de noiembrie 2013 cu 563 persoane. Acest fapt s-a datorat expirării cererilor persoanelor în căutarea unui loc de muncă.
La sfârşitul lunii noiembrie 2014, rata şomajului înregistrat la nivel judeţean a fost de 3,45 %, fiind mai mică cu 0,2% faţă de cea din luna precedentă şi mai mică cu 0,68% faţă de rata şomajului din aceeaşi
lună a anului precedent. Rata somajului este influenţată atât de numărul de şomeri înregistraţi în evidenţă în luna respectivă cât şi de populaţia activă civilă la nivelul judeţului Bihor.
Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional constituie ponderea cea mai mare a persoanelor care se adresează AJOFM Bihor în vederea identificării şi ocupării unui loc de muncă. În luna noiembrie 2014 ponderea acestor persoane în numărul total de şomeri este de 72,5%. Somerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezintă 18,9%, iar cei cu studii universitare doar 8,6%. „Din datele prezentate mai sus, se observă că în luna noiembrie 2014 cel mai ridicat şomaj se înregistrează în rândurile persoanelor din categoria de vârstă 40-49 ani, urmat la mici diferenţe de categoria cuprinsă între 30-39 ani (24,7%)”, apreciază directorul executiv al AJOFM Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!