Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor au transmis că elevii din clasa I din restul judeţului, care nu vor fi vaccinaţi antipoliomielitic în clasa a II-a.
Vaccinările, necesare
Calendarul de vaccinări din 2013 e stabilit de Ministerul Sănătăţii (vezi tabelul), inspectorii sanitari subliniind faptul că vaccinurile se administrează numai cu seringi de unică folosinţă.
În primele 24 de ore şi din a doua până în a 7-a zi de la naştere, la maternitate se administrează vaccinul împotriva hepatitei B şi BCG (antituberculoză). La vârsta de două luni, copiii trebuie să fie vaccinaţi de către medicii lor de familie cu vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B, iar vaccinul pneumococic conjugat urmează să fie recomandat la această vârstă, tot printr-un calendar de vaccinări al MS.
La patru luni, copiii trebuie vaccinaţi de către medicii lor de familie cu vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B şi vaccinul pneumococic conjugat ce urmează a fi introdus în calendarul naţional de vaccinări. La şase luni, copiii trebuie vaccinaţi cu vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B.
La 12 luni, copiii trebuie să primească vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B, dar şi vaccin rujeolic-rubeolic-oreion.
La 14 luni, micuţii vor fi invitaţi să fie imunizaţi cu vaccin pneumococi conjugat, la patru ani trebuie să primească DTPa (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular), tot de la medicii lor de familie.
Copiii de clasa I, de 7 ani, primesc, la şcoală, în cadrul campaniilor naţionale, vaccin rujeolic-rubeolic-oreion, cei de 6 ani şi 8 ani (care împlinesc aceste vârste, până în 2014) primesc, tot la şcoală, vaccin polio inactivat, iar cei de 14 ani primesc, tot prin campanii naţionale, la şcoală, vacin difiero-tetanic pentru adulţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!