A început la Căbeşti prima ediţie a Taberei Naţionale de Sculptură Căbeşti 2022. Sub denumirea „Între teluric și celest”, zece artişti plastici din România vor realiza o expoziție permanentă de land-art, sculpt-obiect și sculptură în spațiul neconvențional al Văii Roșiei, expoziţie ce va fi vernisată sâmbătă, 6 august, la ora 16:00.
O parte din lucrări vor fi realizate din piatră sau marmură iar creaţiile land-art vor fi ridicate din nuiele, pământ şi alte elemente din natură. La final, creaţiile vor rămâne în comună pentru a putea fi admirate de turiştii care vor veni în zonă. „Ne dorim foarte mult ca acesta să fie doar începutul. Anul viitor sperăm să facem un proiect şi mai mare şi să găsim mai mulţi sponsori pe partea de festival. La finalul evenimentului de anul acesta vom avea şi un video de prezentare care va fi ca o carte de vizită a ceea ce am reuşit să realizăm. Mi-aş dori să fim recunoscuţi ca şi comuna cu multe evenimente culturale şi educaţionale”, spune Corina Ene, primarul din Căbeşti.
În cadrul evenimentului s-a deschis și o expoziție permanentă în holul Primăriei Căbești, pe Valea Dâlbii, care va putea fi vizitată pe toată durata taberei, din 29 iulie până în 7 august. În cadrul expoziţiei sunt expuse lucrări ale celor 10 artiști participanţi: sculpturi, picturi, ilustraţii grafice.
[eadvert]
Cine sunt artiştii
Cei zece artişti participanţi sunt: Alexandra Niţă-Palcău (Cluj-Napoca), Mircea Niţă (Cluj-Napoca), Marcel Slezinger (Oradea), Dafina Buşu (Oradea), Şerban Alexiu (Ploieşti), Eugen Petri (Ploieşti), Cătălin Iagăr (Beiuş), Sorina Iagăr (Beiuş), Angela Szabo (Roşia), Dan Daniel (Roşia).
Absolvent al Academiei de Arte Plastice din București, sectia Sculpturã, promoţia 1989, Eugen Petri a fost admis în foarte exclusivista Asociația de Artă Profesională Română care i-a permis să participe la expoziții internaționale. De atunci, sculpturile lui Eugen Petri au fost expuse în mod regulat în diferite țări europene, dar şi la New York. Acestea sunt prezentate în colecții private, firme corporative, precum și în muzee din România, Danemarca, Suedia, Germania, Elveția, Italia, Franța și SUA. CV-ul său este impresionant. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1991, din 2007 este membru al Societăţii Regale Britanice a Sculptorilor, membru al Asociaţiei 6 Dorobanţi Bucureşti din 2009 şi membru în Consiliul de coordonare ISSA (International Sculpture Simposiums Alliance) din 2017. A fost coordonatorul mai multor simpozioane internaţionale de sculptură. În prezent este profesor la Colegiul de Artă Ploieşti. Printre numeroasele sale premii se numără Premiul „Artists Choice Woodcarving Competition”, Breckenridge Colorado – SUA (1999) şi Marele Premiu „Constantin Brancuşi” pentru Sculptură – NiramArt-Madrid Spania (2010).
Şerban Alexiu este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti. A descoperit tainele sculpturii moderne sub îndrumarea artistului Eugen Petri, participând la diverse concursuri şi tabere de creaţie. În 2011 obţine locul 3 la olimpiada naţională de sculptură, iar în ediţia din anul următor a olimpiadei este nominalizat cu menţiune. Inspiraţia sa este strâns legată de arhitectura brutalistă, motivele tradiţionale şi nu în ultimul rând, natură.
Din Sighetu Marmaţiei dar stabilit la Oradea este Marcel Slezinger. A absolvit Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte Vizuale, Secţia Design, în prezent fiind doctorand la Universitatea de Vest Timişoara, Studii Universitare de Doctorat, Arte Plasice. A participat la numeroase expoziţii de grup în Oradea, Arad, Timişoara, şi anul trecut la Tokyo, în cadrul competiţiei de sculptură Kajima.
Dan Daniel a absolvit Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, clasa prof. univ. dr. Dumitru Şerban, unde şi-a definitivat şi studiile de master şi doctorat. Conceptul pe care îl studiază de mult timp și pe care îl prezintă şi în acest proiect este ,,micro-Macro Cosmos, o aprofundare directă a vieții, și a materiei în Univers, pornind de la cele mai microspopice forme de viață (celule, etc), până la planete, stele, galaxii, sau chiar anumite teorii și fenomene astronomice, materializate in acest material nobil, numit marmură”.
De la Cluj participă Mircea Liviu Niță şi Alexandra Niță-Palcău. „Sculptura şi toate celelalte exprimări artistice mă încurajează să exprim stările emoţionale pe care altfel le-aş ţine ascunse, caracterizându-mă firea de persoană introvertită. Într-o lume în care oamenii tac, eu aleg să dau glas şi manifestare prin artă tuturor trăirilor pozitive sau negative”, spune Mircea Liviu Niță.
Mudrames este brandul celor doi artişti, care a luat naştere din 2011, lucrările personale devenind arta Mudrames.
Cătălin Iagăr este absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale Oradea, specializarea Sculptură, în 2002 şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, specializarea Restaurare, conservare şi partimoniu cultural, în 2007. Din 2002 este profesor de arte plastice la CN „Samuil Vulcan” şi Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuş. Participant la numeroase tabere şi expoziţii de artă, organizator a diverse tabere şi activităţi de creaţie plastică pentru elevi, este şi autor a numeroase porți, troiţe şi sculpturi monumentale.
Sorina Iagăr este absolventă a Facultăţii de Teologie Greco-Catolică şi Filosofie a Universităţii Babeș Bolyai şi masterat în Filosofie antică şi medievală, în prezent studentă a Facultăţii de Arte Vizuale, specializarea Arte Decorative. Cu vastă experienţă şi studii naţionale şi internaţionale în design floral, contribuţia relevantă în land-art, sculp-obiect, instalaţii artistice se remarcă în evenimente precum Festivalul Timfloralis de la Timişoara. De asemenea, a expus în diverse expoziţii de grup.
Angela Szabo a absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Decorative, „Universitatea de Vest” din Timişoara, Specializarea Arte Textile şi Decorative şi studiile de master la Arte Plastice și Multimedia în cadrul Facultății de Arte, Universitatea din Oradea. Lucrarea sa de dizertaţie a fost ansamblul de lucrări monumentale de land-art intitulat „Dansul Zmeilor cu ochi de văzduh”, ce poate fi admirat pe platoul Runcuri din comuna Roşia. Artista are la activ numeroase expoziţii personale şi de grup, atât în ţară cât şi în Europa, Statele Unite, Japonia sau Egipt.
Cea mai tânără artistă din tabără este Dafina Buşu, absolventă a Facultăţii de Arte Vizuale Oradea, Secția Grafică, Licență, şi la aceeaşi facultate Secția Arte Plastice și Multimedia, Master. A urmat cursuri Erasmus în Polonia, la Universitatea din Rzeszów, Secția Grafică, în Portugalia, la Universitatea Beira Interior din Covilha, Secția Multimedia, şi în Turcia, la Istanbul Aydin University, Secția Animație. A participat la mai multe expoziţii de grup şi festivaluri din Oradea, Bucureşti, Piatra Neamţ, Londra, Istanbul.
La final, SculptFEST
Tabăra Națională de Sculptură Căbești 2022 „Între teluric și celest” se va închide cu Festivalul SculptFEST, care va avea loc sâmbătă şi duminică, 6-7 august 2022, pe Valea Dâlbii.
Sâmbătă cap de afiş este concertul Subcarpaţi, în deschidere cântând bistriţenii de la Iarba fiarelor. Duminică vor avea loc concertele: Ursit, Dafina & Maatus Pealler şi Chris Heart. Prietenii Veseliei se vor ocupa de copiii prezenţi la eveniment, cu pictură pe față, modelaj baloane şi multe alte activităţi antrenante. Cei prezenţi vor avea parte şi de mâncăruri alese și băutură artizanală de calitate. Intrarea la festival este liberă.
Proiectul cultural este finanțat de Ministerul Culturii, Primăria și Consiliul Local al Comunei Căbești, având ca sponsori pe Eurogecon, Zoom Consult, Magonic. Organizatorul evenimentului este Asociația Orizont Verde.
Trimite articolul
Xce dobitoc ii ala , la o miscare gresita se blocheaza in material si isi taie ceva cu flexul ala , idiot ambulant , premiul Darwin asigurat .